Sve države bivše SFRJ žele luksuzni stan u Njujorku

  • 19.09.2011.

Rasprava o podeli luksuznog stana u Njujorku koji su koristile diplomate bivše Jugoslavije (SFRJ), zakazana je za sutra u Sarajevu. Na redovnom sastanaku Komisije za sukcesiju, predstavnici Srbije i susednih zemalja razmatraće šta se do sada uradilo i koji su naredni koraci. Sporan stan se nalazi na Park aveniji, u najskupljem delu grada, a procenjen je na 20 miliona dolara.


Prvo treba postići dogovor i angažovati kompaniju koja će obezbediti prodaju tog stana jer će tek nakon prodaje sve republike, prema kvotama, biti namirene u realnom iznosu, kaže generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i ovlašćeni predstavnik Srbije u procesu sukcesije Vladimir Ćurgus.


- Treba da se dogovorimo koja bi to bila kompanija ili agencija kojoj bi se poverio posao. Niko od od nas pojedinačno ne bi mogao to da radi, pošto su američki zakoni u vezi sa otuđenjem dosta komplikovani - kaže Ćurgus.

 

On ocenjuje da smo na dobrom putu da postignemo dogovor, jer nikome ne odgovara da taj objekat stoji prazan. Kako ističe, stan ima značajnu vrednost, koja bi svim sukcesorima pomogla da obezbede adekvatne objekte za sadašnju diplomatsku mrežu. Očekuje korektan odnos učesnika jer je dosadašnja saradnja bila dobra.


- Imamo neka otvorena pitanja, ali ona ne narušavaju sam proces. Nama je važno da pokažemo dobru volju u tom procesu jer je činjenica da je već godinama taj proces u zastoju, što objektivno ni Srbiji ni drugim republikama nije odgovaralo - rekao je on.

 

(Izvor: Blic)

Top