Novi porezi i štrajkovi u Grčkoj

  • 13.09.2011.

Protivljenje sindikata programu Vlade Grčke za budžetsku štednju pojačalo se u ponedeljak štrajkom carinske i poreske službe, dok su zaposleni u elektroprivredi zapretili da će sabotirati nov porez na nekretnine uveden da bi se, na zahtev stranih kreditora, smanjio deficit državnog budžeta.

Poreski i službenici Carine štrajkuju dva dana u znak protesta zbog ukidanja bonusa na platu. Sindikat elektroprivrede upozorio je da "ne dozvoljava da se kompanija DEI (elektroprivreda) koristi kao mehanizam za prikupljanje poreza" na imovinu koji će biti uključen u račune domaćinstava za struju.

Očekuje se da taj porez, zajedno sa svežim ustedama u javnom sektoru, donese državi 2 milijarde evra već ove godine.

Vlada koja kaže da je naplatu poreza uz račune za struju izabrala zbog neefikasnosti poreskih organa, nazvala je pretnju sindikata "neprihvatljivom". Najnovije nastup sindikata dolazi kada je Evropska komisija saopštila da će budžetski deficit Grčke ove godine biti veći od očekivanog.

Saopšteno je da će verovatno dostići 9,5 odsto bruto-društvenog proizvoda, a predviđalo se 7,6 odsto. Neizvesnost o izgledima slabijih članica zone evra pogodila je evropske berze, a indeks Atinske berze je u ponedeljak izgubio 4,43 odsto vrednosti. Troškovi pozajmljivanja Grčke su ponovo skočili - na skoro 23 odsto za 10-godišnje obveznice.

Za osam meseci ove godine budžetski deficit Grčke je iznosio 18,1 milijardu evra, već tada prevazišavši godišnji cilj od 17,1 milijarde. Ministarstvo najveći deo manjka pripisuje recesiji koja je dublja nego što se očekivalo - minus će biti bar 5,3 odsto. Ministarstvo, međutim kaže da će javne finansije biti bolje u naredna četiri meseca kad stupe na snagu nova povećanja poreza i smanjenje državnih rashoda.

Dugom pogođena, Grčka je solventna samo zbog međunarodnog paketa kredita od 110 milijardi evra, dok tek treba da se sprovede sporazum iz jula o tome da se ta pomoć udvostruči. Gotovinska žila-kucavica, bez koje bi Grčka ostala sasvim bez novca za nekoliko nedelja, zavisi od toga da li će Atina ispuniti ambiciozne ciljeve štednje.

Predsednik Evropske unije Herman van Rompej je na to ukazao u ponedeljak, pohvalivši novi porez na imovinu kao "pozitivnu meru". "Grčka mora da sprovode program o kojem postoji sporazum", rekao je on, a "ako u tome bude zastoja, to se mora ispraviti što je moguće pre, na pouzdan način".

Van Rompej je rekao da očekuje ishod pregovora Vlade Grčke i predstavnika poverilaca koji dolaze u Atinu narednih dana da zaključe pregovore prekinute 2. septembra. Premijer Jorgos Papandreu je u ponedeljak tvrdio da će uštede biti uspešne: "Mi poštujemo svoju stranu sporazuma", rekao je on poslanicima svoje Socijalističke partije.

"Postigli smo spektakularno smanjenje deficita, iako je i dalje visok. ...Moramo dokazati da će, bez obzira na teškoće i napore, Grčka uspeti ma koliko "letvica" bila visoko", rekao je Papandreu.

Vlasnici taksija koji se protive ukidanju ograničenja broja taksi-dozvola - što bi im donelo konkurenciju, takođe su u ponedeljak počeli 48-časovni štrajk. U julu taksisti su štrajkovali skoro tri nedelje, blokirajući aerodrome i luke na vrhuncu turističke sezone.

(Izvor: Kurir)

Top