Život bez kirije

  • 01.07.2011.

Radovi - Izgradnja 133 socijalna stana na Novom Beogradu trebalo bi da se završi u maju 2012. Useljeno - U zemunskom naselju Kamendin za dve i po godine uselilo se već tri stotine građana

Socijalni stanovi u Novom Beogradu zapadno od ulice Dr Ivana Ribara dočekaće prve stanare avgusta 2012 godine. Radovi su u toku, a predviđeni rok za završetak izgradnje 133 socijalna stana je maj mesec. Ovaj projekat pružiće krov nad glavom siromašnim građanima najmanje na pet godina.

Prema rečima Zorana Kostića, člana Gradskog veća, radovi teku prema planiranoj dinamici i nema sumnje da će se socijalno ugroženi sugrađani polovinom naredne godine useliti u nove domove.

Još socijalnih stanova

- Izgradnjom kompleksa socijalnih stanova na Novom Beogradu pružićemo novu šansu najsiromašnijim građanima, onima koji su nekoliko decenija podstanari, da napokon reše stambeno pitanje. Iza njih će biti gazde i kirije. Stanovi se izdaju na korišćenje pet godina, a ako komisija utvrdi da porodica i dalje ima status socijalno ugrožene, naravno da joj niko neće oduzeti krov nad glavom - priča za Press Kostić.

Za protekle dve i po godine oko 300 građana je na ovaj način oslobođeno plaćanja kirije. Reč je socijalnim stanovima u zemunskom naselju Kamendin. Prvi stanari uselili su se davne 2008. godine, dok je aprila ovo zemunsko naselje primilo još 86 porodica.

Ti stanovi su smešteni u devet zgrada, izgrađenih u roku od 12 meseci. Sagrađene su tri garsonjere, 30 jednosobnih, 35 jednoiposobnih stanova, pet jednosobnih stanova prilagođenih invalidnim korisnicima i 12 dvosobnih stanova.

Bojana Memišević, samohrana majka, i njeno šestoro dece među poslednjima su se uselili u ove stanove.

- Živeli smo u baraci, u Lješkoj 20, bez vode i struje, a bolujem od astme i epilepsije. Kakvi su tamo uslovi za život bili, dobro je da sam još živa i da su mi sva deca zdrava - rekla je Bojana Memišević.

Radoslav Mirković, jedan od stanara ovog zemunskog naselja, kaže da je 33 godine živeo kao podstanar, bez stalnih primanja.

- Gde se sve nisam seljakao, po raznim rupama boravio, dok se nisam doselio ovde. Imao sam mnogo problema, a najteže su me pogađali finansijski. Zaista je bilo teško. Stalnog posla nemam pa preživljavam od nadničenja. Ovo je jedina šansa da istovremeno imam i krov nad glavom i parče hleba na tanjiru - priča Radoslav.

Preživljavaju sa 11.000

Njegova komšinica Radosava Laušević kaže da je zadovoljna uslovima u svom novom domu, a pre svega činjenicom da su zgrade moderne i da imaju dečja igrališta.

- Da nam nije ovog stana, ne znam kako bi nas šestoro preživelo od moje penzije koja je samo 11.000 dinara. U Batajnici smo živeli u 26 kvadrata, a zahvaljujući gradu danas stanujemo u 50 kvadrata i ne plaćamo kiriju. Obezbedili su nam krov nad glavom, pa nekako preživljavamo sa ovim primanjima - priča Radosava Laušević.

U naselju postoji i objekat izgrađen 2009. godine površine 97 kvadratnih metara. U ovom objektu je otvorena i narodna kuhinja. U Kamendinu je grad uložio i u proširenje Osnovne škole „Ilija Birčanin" i izgradnju zdravstvene stanice.

Neprofitni stanovi

Pored socijalnih stanova, grad je za one sa malo dubljim džepom pokrenuo projekat izgradnje novog kompleksa neprofitnih stanova u Vojvođanskoj ulici. Stanovi se prodaju po proizvodnoj ceni, znatno niže nego na tržištu, ali kupci moraju da obezbede bankarski kredit za kupovinu. Predviđeni rok za završetak radova je kraj jula 2011. godine, dok je planirani rok za useljenje prvih stanara oktobar 2012.

Stanarka neprofitnog stana u ulici Akrobata Aleksića doselila se sa dva sina i mužem sa Banovog brda u Kamendin i, kako kaže, živi u dobrim uslovima.

- Ovde je mirno, pa sinovi mogu da mi žive u normalnim uslovima. Ispred zgrade im je veliki park gde mogu da se igraju i bezbrižno odrastaju. Stan nam je dobar i prostran, pa je cela porodica zadovoljna - priča nam stanarka Sanja.

 

 

(Izvor : Press)

Top