Zgrada sa 80 spratova

  • 28.10.2011.

Ukoliko Grad izda dozvolu holandska firma „Vital Estates“ će na Novom Beogradu izgraditi rotirajuću zgradu sa 80 spratova. U Klubu privrednika opštine Novi Beograd juče je održana prezentacija ovog jedinstvenog projekta u Evropi. Tom prilikom potpisan je i sporazum o saradnji između opštine Novi Beograd i kompanije „Vital Estates“.


Prema projektu površina svakog sprata buduće zgrade iznosila bi oko 1.200 kvadratnih metara, a za svoje pokretanje koristila bi energiju vetra i solarnu energiju.Predviđeno je da svaki sprat na građevini rotira oko centralnog stuba tako da zgrada nikada nema isti izgled i oblik. Ovako izgrađen objekat bi bio pogodan za hotele,poslovne prostore i stanovanje. Prema rečima Zorana Lukića, predstavnika kompanije „Vital Estates“, rotirajući toranj je građevina koja ne postoji još nigde u Evropi, izuzetan i jedinstven objekat čijom bi izgradnjom Srbija i Beograd dobili novi simbol.


- U slučaju zainteresovanosti grada Beograda i opštine Novi Beograd za izgradnju ovakvog objekta, koji bi u potpunosti finansirao „Vital Estates“, planiran je dolazak u Beograd svetski priznatog arhitekte Dejvida Fišera koji je idejni tvorac rotirajućeg tornja i koji bi detaljno predstavio model izgradnje i način funkcionisanja ovog tornja - rekao je Lukić.Inače, građevinski beton poslednje generacije od kojeg „Vital Estates“ planira izgradnju na opštini Novi Beograd je šest puta lakši od standardnog betona koji se sada koristi u izgradnji objekata. Ovaj materijal omogućava potpunu energetsku nezavisnost od centralnog gradskog zagrevanja jer se prostorima koji su izgrađeni od ovog materijala zagrevanje i hlađenje prostorija vrši na inovativan način, pri čemu dolazi do uštede energije i do 70 odsto.“Vital Estates“, sa sedištem u Amsterdamu, je sastavni deo švajcarskog investicionog fonda „Vital Source SA, Paradiso“ i poseduje svetski renome u oblasti inovativne izgradnje.


Brazil


Zoran Lukić govoreći o planovima za ulaganje u Novom Beogradu rekao je Trenutno je u Brazilu u toku izgradnja ovog tornja sa 220 spratova (najviša građevina na američkom kontinentu) koji treba da bude pušten u funkciju pred početak svetskog prvenstva u fudbalu 2014. godine.

 

(Izvor: Danas)

Top