Zaštićeni stanari: Selidba pa otkup

  • 01.03.2012.

Problem zaštićenih stanara i zakupaca u zadužbinama treba da bude rešen izmenama Zakona o stanovanju. Opštine dužne da obezbede stanove za preseljenje
ZAŠTIĆENI stanari i zakupci nekretnina u zadužbinama imaće mogućnost da postanu vlasnici kvadrata, ukoliko parlament usvoji Predlog izmena i dopuna Zakona o stanovanju - potvrđeno je „Novostima“. Po ovom rešenju, lokalne samouprave će, uz finansijsku pomoć države, biti dužne da do kraja 2016. godine obezbede stanove za preseljenje, u koje će se useliti zaštićeni stanari i zakupci, koji će potom imati pravo da te nove kvadrate i otkupe. Prema procenama Ministarstva za prostorno planiranje, zahvaljujući izmenama Zakona o stanovanju, stambeni problem rešiće oko 3.500 do 4.000 porodica.


- Izmenom Zakona propisana je obaveza lokalnim samoupravama da do kraja 2016. godine obezbede kvadrate za preseljenje zakupaca na neodređeno vreme u stanovima u svojini građana - kaže Jadranka Negovanović, savetnik u Ministarstvu za prostorno planiranje. - To pravo važi samo za one stanove, koje su vlasnici stekli kao useljive do donošenja Zakona o nacionalizaciji odnosno do 26. decembra 1958. godine. Takođe, pravo na preseljenje dobiće i zakupci stanova, koji su u vlasništvu aktivnih zadužbina.


Naravno, ti stanovi za preseljenje treba i da se izgrade. Prema predlogu izmena zakona, 60 odsto novca za gradnju biće izdvojeno iz republičkog budžeta, a ostatak je obaveza lokalnih samouprava. Zahtev za preseljenje može da podnese i vlasnik nekretnine i zakupac. I jednom i drugom je u interesu da se obezbedi stan za preseljenje. Zahtev može da se podnese do juna 2013. godine, a potom lokalna samouprava obezbeđuje lokacije i pravi program izgradnje stanova.


- Zakupci će dobiti odgovarajuće stanove, što znači da po veličini i udobnosti odgovaraju nekretninama iz kojih se iseljavaju, ali ne i po lokaciji - ističe Jadranka Negovanović. - Jer je nemoguće da, ako se neko iseljava iz Knez Mihailove ulice, tu sada zidamo novu zgradu kako bismo ga preselili. Broj soba u novom stanu odgovora broju članova domaćinstva, a najviše može da bude četvorosoban. Ako zakupac ne želi da napusti nekretninu, vlasnik stana može da podnese zahtev za iseljenje, spor se rešava na sudu i na kraju će ipak morati da se iseli.

 

(Izvor: Večernje novosti)

Top