Zakup jeftiniji i do 30 odsto

  • 22.08.2011.

Dole kirije - Iako se bliži septembar i studentski upisni rokovi, interesovanje nikada nije bilo slabije. Jednosoban stan u širem centru Beograda sada može da se iznajmi i za manje od 200 evra.

Iznajmljivanje stanova u Srbiji jeftinije je za 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, a iako se bliže septembar i studentski upisni rokovi, interesovanje zakupaca nikada nije bilo slabije.

Prema podacima agencija za nekretnine, jednosoban stan na nekoj od atraktivnijih beogradskih lokacija sada može da se iznajmi i za manje od 200 evra, što je ranije bilo nezamislivo. U većim gradovima u Srbiji stan se može naći čak i za 100 evra.

- Cene kirije pale su, u zavisnosti od lokacije, za 20 do 30 odsto u odnosu na lane. Tako se sada u centru Beograda može iznajmiti solidan jednosoban stan od četrdesetak kvadrata po ceni od 180 do 300 evra. U širem centru ista kvadratura nudi se po ceni od 150 do 250 evra, dok su na periferiji cene od 80 do 150 evra - objašnjava za Press Katarina Lazarević iz agencije za nekretnine „Alka".

Studenti kod rođaka

Prema njenim rečima, cene su pale zbog ekonomske krize, čije posledice se ove godine osećaju više nego lani.

- Kako čujem, decu koja ovde dolaze na studije roditelji šalju u domove i kod rođaka. Ranije u ovo vreme nismo stizali da svima izađemo u susret, a sada nas skoro niko ne zove tim povodom - ističe Katarina Lazarević.

Agent za prodaju nekretnina Rada Ristić navodi da su i dalje najtraženiji manji stanovi.

- Studenti se najviše interesuju za one stanove koji se nalaze u blizini fakulteta i može se reći da jedino vlasnici takvih stanova nemaju problem da nađu stanare - kaže Rada.

Iznajmljivanje stanova u Novom Sadu još je jeftinije.

- Studentu, recimo, treba u proseku između 70 i 100 evra za krevet u nameštenom stanu - objašnjavaju u novosadskim agencijama za nekretnine.

U Subotici je i jeftinije, čak i do 50 odsto u odnosu na Novi Sad. Studenti, ali i svi drugi kojima je potreban stan, smeštaj u Kragujevcu, međutim, neće naći jeftino kao što očekuju. Cene su u poslednjih godinu dana pale za svega 10 do 20 evra zbog pojačane potražnje usled dolaska velikog broja „Fijatovih" stručnjaka.

Skupo u Kragujevcu

- U centru grada i naselju Bubanj, koje je najinteresantnije studentima, cena jednosobnog stana je od 160 do 180 evra, dok se garsonjere iznajmljuju za 120 do 150 evra - objašnjava agent „Brković nekretnina".

Specifičnost tržišta nekretnina za iznajmljivanje u Kragujevcu su i cene u naseljima Mala vaga, Bagremar i Stanovo. Tu se nalaze neka od najvećih gradilišta u Srbiji, i na njima radi oko 2.000 građevinara. Prizemlje od dve sobe u naselju Bagremar, koje je lane izdavano za 80, a kakvo se u centru grada izdaje za 150, vlasnik danas iznajmljuje šestorici radnika za 360 evra! Najpreduzimljiviji iznajme tuđu kuću za 300 evra, pa je, postavivši u šest soba po tri kreveta, izdaju za 1.080 evra.

Cene iznajmljivanja sobe u Nišu je oko 70 evra, dok se garsonjera može dobiti za oko 100 evra u proseku.

 

(Izvor : Press)

Top