Zakon o restituciji doneti što pre

  • 05.05.2011.

Beograd - Mreža za restituciju zahteva da Vlada tokom maja predloži Skupštini zakon o restituciji, kaže koordinator te organizacije Mile Antić.

On je dodao da bi zbog nedostatka vremena najbolje bilo da Skupština usvoji neki od tri podneta predloga zakona o restituciji.

Ranije dostavljeni predlozi zakona o restituciji predvidjaju vraćanje imovine u naturi.

U maju 2009. Skupštini je dostavljen Predlog zakona o restituciji koji je pripremilo Ministarstvo finansija, na čijem čelu je bio Milan Parivodić, u martu 2009. predlog je podneo tadašnji poslanik Vladan Batić, a iz juna 2003. je predlog Narodne Incijative za restiticiju.

Predstavnici uduženja građana koji potražuju imovinu, tvrde da se oko 90 odsto oduzete imovine može vratiti u naturi jer se uglavnom potražuje zemljište.

Mreža za restituciju nije još dobila odgovor Vlade Srbije na inicijativu da se odmah donese uredba kojom bi se privremeno onemogućilo raspolaganje državnom i javnom svojinom koju potražuju građani.

Tu inicijativu Mreža je Vladi dostavila pošto je Ustavni sud odlučio da ne prihvati inicijative kojima se osporavala ustavnost Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama. Ta odluka Ustavnog suda će biti osnova za donošenje zakona o restituciji.

Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, donet 2006. godine, propisuje prioritet restitucije u naturi.

Koordinator Mreže Mile Antić je kazao da, bez obzira na to što je vraćanje imovine opšti interes, veruje da će Vlada, imajući u vidu dosadašnju praksu, ignorisati njihovu inicijativu.

U Ministarstvu finansija kažu da još nije izabran predsednik radne grupe za izdradu nacrta zakona o restituciji. Ta radna grupa nema predsednika jer je na tom mestu bio državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić koji je sredinom februara razrešen dužnosti, a na njegovo mesto još niko nije imenovan.

Akcionim planom Srbije za brže sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, koji je 29. decembra 2010. godine utvrdila Vlada Srbije, predviđeno je da predlog zakona o restituciji bude usvojen do juna 2011. godine.

 

(Izvor : B92)

Top