Zajam mora biti skup

  • 23.06.2011.

Građane zadužene u francima brine što švajcarska valuta sve više dobija na vrednosti. Teoretski, bankari daju mogućnost za prebacivanje iz valute u valutu.

Građanima koji su uzeli stambene kredite u švajcarskim francima, moglo bi se reći da nema spasa, niti bekstva iz ove valute u evre. Naime, švajcarska moneta intenzivno jača na evropskom tržištu, pa i kod nas, tako da je sada na nivou od oko 83 dinara. Ekonomisti i bankari tvrde da neće u skorije vreme pasti i da će se taj trend jačanja samo nastaviti. Prelazak iz stambenih kredita u „švajcarcima“ u evre je za građane mukotrpan i skup postupak.

U Srbiji je oko 30.000 ili čak 40 odsto svih uzetih stambenih kredita upravo vezano za švajcarski franak. Pre četiri godine, to su najvećim delom i bili stambeni zajmovi koji su se uzimali zbog niske kamatne stope, iako je tadašnji guverner Radovan Jelašić upozoravao da je to pakt sa đavolom, a Austrija, na primer, zabranila odobravanje ovih pozajmica.

- Nema naznaka da će švajcarski franak uskoro početi da slabi, a naši građani koji su se zadužili u ovoj valuti imaju veliki problem da otplaćuju rate - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. - Za četiri godine, švajcarska moneta je ojačala u odnosu na dinar za čak 60 odsto, a evro 19 odsto. Mnogi klijenti su zbog toga „zaglavljeni“, jer teorijski mogu da pređu na evro, ali praktično je to teško izvodljivo, zapravo, biće opet na gubitku.

Sve banke, manje-više, koje su odobravale kredite u francima omogućavaju klijentima pretvaranje zajma u evre, ali interesovanja za to gotovo da nema. Razlog je jednostavan - bekstvo iz „švajcarca“ u evre čini kredit skupljim nego da klijent nastavi da otplaćuje postojeći kredit.

Računica

Onaj ko je uzeo stambeni kredit od 69.000 švajcarskih franaka pre tri godine, dobio je, zapravo, 41.600 evra. Ako bi sada hteo da prebaci ovaj zajam u evropsku valutu, glavnica duga je pala na 64.000 franaka, ali je to sada 53.000 evra. Praktično za 12.000 evra je porastao dug u odnosu na uzetu svotu. Ako bi se građanin i odlučio da svoju ratu od 400 franaka, koja je kada je uzet zajam vredela 252 evra, odnosno 21.500 dinara pretvori u evre, nova rata bi bila 330 evra,odnosno oko 33.000 dinara.

 

(Izvor : Novosti)

Top