Za građevinare nema posla

  • 16.12.2011.

U Srbiji je ove godine bez posla ostalo između pet i šest hiljada građevinara, a trend pada građevinske aktivnosti biće nastavljen i u narednoj godini.


U SRBIJI je ove godine bez posla ostalo između pet i šest hiljada građevinara, a trend pada građevinske aktivnosti biće nastavljen i u narednoj godini, kažu u Sindikatu radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala.


- Skoro svake godine se za oko pet odsto smanji broj građevinara u zemlji - ističe Duško Vuković, predsednik sindikata. - Državni program za pomoć građevinarima, sa oko 245 projekata, dao je određene rezultate, ali te mere nisu dovoljne da izvuku iz krize ovaj sektor. U domaćem građevinskom sektoru trenutno je zaposleno oko 110.000 radnika, a ne računajući radnike u građevinskoj industriji, ima oko 75.000 neimara. Sa druge strane, sve više ljudi radi na „crno“.


Republički odbor sindikata usvojio je u četvrtak i deklaraciju za 2012, kojom se zahteva dalja primena Posebnog kolektivnog ugovora, veća zaposlenost i stimulativne mere za dalju podršku i pomoć građevinskim preduzećima - povoljniji krediti za kupovinu stanova i stvaranje uslova za njihov nastup u inostranstvu.


Sindikat zahteva i da se produži primena Zakona o pomoći građevinskoj industriji Srbije u uslovima svetske ekonomske krize i u 2012. Vuković ističe da bi u narednoj godini na javnim nabavkama poslove trebalo davati poslodavcima, koji primenjuju kolektivni ugovor. Takođe, neophodno je da država donese mere za smanjenje rada na crno i formira posebno ministarstvo za građevinarstvo.

 

(Izvor: Večernje novosti)

Top