Vruć poreski krompir opštinama

  • 28.04.2011.

BEOGRAD - Građani će uskoro početi da primaju nova rešenja za porez na imovinu koji je trebalo da skoči i do 60 % u odnosu na prošlu godinu.

Međutim, veliki broj gradova i opština sada najavljuje da će iskoristiti mogućnost da snizi poresku stopu čime će umanjiti svoje prihode u korist kućnih budžeta. Građani se dakle mogu nadati nižem porezu na imovinu zahvaljujući pre svega, smatraju stručnjaci, predizbornoj godini.

Rešenje koje će građani dobiti početkom maja, najverovatnije će nositi veći iznos nego 2010. jer su novim zakonom ukinute olakšice kao što je umanjenje cene u odnosnu na broj članova domaćinstva. Podizanje masovnog poreza, kakav je na imovinu, nepopularno je u bilo kom trenutku a posebno je politički opasno u predizbornoj godini, smatra Milica Bisić, nekadašnja zamenica ministra finansija Srbije.

-Moguće je, i ja bih volela da je tako, da su lokalne samouprave obuhvatile sve one koji taj porez treba da plate pa da su onda na osnovu svog obračuna zaključile da mogu da utvrde nižu stopu od maksimalno propisane. Ali je isto tako moguće da iz razloga, da kažem, političkog oportunizma, u nameri da ne naljute birače, utvrđuju niže poreske stope. Znači i jedno i drugo je moguće ali je ovo drugo verovatnije- smatra ona.

Međutim, sve veći broj opština odlučuje da umanji posledice novog zakona time što će sniziti poresku stopu koju samostalno određuju. Takav je slučaj u Paraćinu, čiji predsednik opštine Saša Paunović objašnjava da će građani za svoje stambene objekte ali i poslovne prostore plaćati porez na imovinu po stopi od 0,25 % umesto maksimalnih 0,4 %.

-Vlasnici stambenih objekata trebalo bi da u većini slučajeva dobiju poreska rešenja koja su ista kao i prošle godine. To se ne može garantovati u svakom slučaju jer je zakon promenio sistem olakšica ali kroz ovakvo smanjenje poreske stope na teritoriji opštine Paraćin bi najveći broj građana trebalo da dobije slična ili ista poreska rešenja-rekao je Punović.

Najskuplji porez očekuje se u Beogradu, ali u Gradskoj upravi nije rečeno za koju se poresku stopu odlučio glavni grad. U Nišu će poreska stopa najverovatnije biti 0,3 %, rekao je gradonačelnik Miloš Simonović. Zbog toga će Nišlije porez na imovinu platiti više nego prošle godine ali ne koliko zakon maksimalno dozvoljava.

-Izmenama poreza na imovinu praktično će svim građanima biti dosta uvećan porez i mi smo odlučili da smanjimo samo osnovicu sa 0,4 na 0,3 odsto-rekao je Simonović.

Novi Sad još nije odredio kolika će biti poreka stopa ali će i u njemu ona izvesno biti niža od maksimalne, rekao je gradonačelnik Igor Pavličić.

-U Novom Sadu će porez na imovinu biti praktično isti kao što je bio i u prethodnoj godini. Teško se živi, ljudi nemaju prihoda, ni grad nema veće prihode tako da će u principu ostati na istom nivou na kojem je bilo i ranije- objašnjava Pavličić.

Prema za sada dostupnim informacijama, sličan ili isti iznos poreza na imovinu ove godine će, osim građana Niša i Novog Sada, plaćati i stanovnici Kragujevca, Zaječara, Sremske Mitrovice, Jagodine i Svilajnca

 

(Izvor : RTS)

Top