Vraćaju imovinu u naturi i novcu

  • 18.05.2011.

Vlada Srbije uradila je radnu verziju zakona o opštoj restituciji, izjavio je juče za Press Srđan Srećković, ministar za vere i dijasporu, i najavio da će Skupština Srbije taj akt usvojiti u junu ili najkasnije u septembru.

Donošenje zakona o restituciju jedna je od obaveza Srbije ukoliko želi da dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja godine.

Radnom verzijom zakona predviđen je naturalni povraćaj imovine, naveo je Srećković, a tamo gde to nije moguće, finansijsko obeštećenje. Ostalo je jedino sporno, kako kaže ministar, da li u zakon uvrstiti naturalnu supstituciju.

Iako je proteklih dana u javnosti bilo spekulacija da će pre donošenja zakona o restituciji biti ukinut Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, Srećković to negira.

- Upravo posle stava Ustavnog suda da je Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama ustavan, jasno je da će zakon o restituciji omogućiti naturalni povraćaj imovine što je najpravednije rešenje. Tamo gde to nije moguće, postojaće finansijsko obeštećenje, a sredstva za te namene biće obezbeđena na osnovu procene bruto društvenog proizvoda iz budžeta Srbije, ali se mora voditi računa i o ekonomskoj situaciji u zemlji - naglasio je Srećković, koji je potpredsednik SPO.

Ministar je ukazao da se u vladajućoj koaliciji još razmatra da tamo gde nije moguće povratiti objekte, zemljište ili šumu - građanima ponudi adekvatna zamena, te da SPO insistira na takvom zakonskom rešenju.

- Deset godina od demokratskih promena konačno je došlo vreme da se usvoji zakon o restituciji, što smatram velikim uspehom SPO, jer je to bio jedan od naših prioriteta - ukazao je Srećković.

Upitan da li je radna verzija zapravo predlog bivšeg ministra Milana Parivodića, Srećković je odgovorio da je Parivodićev predlog uzet u obzir prilikom izrade tog zakona.

U Brisel pre Skupštine


Vlada Srbije će veoma brzo razmatrati predlog zakona o opštoj restituciji, ali ga neće, kao što je uobičajena praksa, odmah proslediti u skupštinsku proceduru, najavio je Srećković.

- Kada Vlada usvoji predlog zakona, uputiće ga prvo Evropskoj komisiji na mišljenje,a istovremeno će biti otvorena javna rasprava u Srbiji. Tek nakon izjašnjavanja EK i stručne javnosti, zakon će biti poslat u parlament na usvajanje - dodao je Srećković.


(Izvor : Press)

Top