Vlada krije podatke o restituciji

  • 19.06.2011.

Beograd -- Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ukazuje na probleme sa pravom na pristup informacijama o restituciji.

Šabić je u pismu premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću naveo da iako su sva pitanja u vezi sa denacionalizacijom legitiman predmet interesovanja javnosti, postoje problemi sa pravom javnosti na pristup informacijama o pitanjima povraćaja oduzete imovine.

On je istakao da tražioci do tih informacija dolaze tek uz intervenciju poverenika i podsetio da je Mreža za restituciju u Srbiji podnela u proteklom periodu Povereniku više od sto žalbi.

"Neposredan povod za današnju moju reakciju je i nova žalba Mreže za restituciju u Srbiji povodom njihovog zahteva da im se omogući da dobiju tekstove nacrta zakona, analiza ili drugih akata koje je pripremila radna grupa Ministarstva finansija formirana 17. novembra 2009. godine", naveo je Šabić.

Jedini dokument koji im je Ministarstvo finansija dostavilo je, kako navodi poverenik, kopija rešenja ministra finansija o formiranju radne grupe uz informaciju da su "predsednik i jedan broj članova prestali da obavljaju poslove" uz dodatno "obrazloženje" da Ministarstvo finansija ne poseduje nikakve druge dokumente.

"Ovakvo obrazloženje je najblaže rečeno veoma zabrinjavajuće. Jer, ako je tačno ono upućuje na zaključak da za više od godinu i po dana radna grupa nije proizvela ni jedan jedini dokument. A ako nije tačno upućuje na zaključak da se javnosti svesno na način suprotan zakonu uskraćuju informacije koje joj pripadaju", ocenio je Šabić.

Prema njegovim rečima, nesporno je pravo Vlade da u okviru svojih ustavnih ovlašćenja izabere, utvrdi i predloži Skupštini Srbije model restitucije za koji ona misli da je najbolji, ali nema razloga i opravdanja za to da se moguće opcije i činjenična građa na osnovu kojih se Vlada opredeljuje uskraćuju javnosti.

"Pitanje restitucije je legitiman predmet interesovanja najšire javnosti i s obzirom na činjenicu da je i od strane EU apostrofirano kao pitanje od bitnog uticaja na proces evropskih integracija Srbije", dodao je Šabić u pismu premijeru i ministru finansija Cvetkoviću.

 

(Izvor : B92)

Top