Usvojene izmene poreskih zakona

  • 30.05.2013.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili izmene i dopune šest poreskih zakona. Vraceno umanjenje zbog starosti nekretnine. Neoporezivi deo plate 11.000 dinara.

Srbija ce od subote imati nove poreske stope. Skupština Srbije u sredu je usvojila šest poreskih zakona koji bi, prema proceni Ministarstva finansija, trebalo da smanje deficit u državnoj kasi.

Pre nego što je intoniranjem himne „Bože pravde“ spuštena zavesa na prolecno zasedanje parlamenta, poslanici su izglasali izmene Zakona o porezima na imovinu, Zakona o porezu na dohodak gradana, Zakona o doprinosima za socijalno osiguranje, Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dobit pravnih lica.

Promene Zakona o porezu na imovinu na svojoj koži ce osetiti, pre svega, preduzeca. Ona ce od naredne godine placati porez na osnovu tržišne vrednosti neprokretnosti koje poseduju, a ne, kako je do sada bilo, na osnovu knjigovodstvene. Zato se ocekuje da se poreska osnovica firmama dogodine bude u proseku dva i po puta veca nego sada.

Izmene ovog akta, medutim, ne bi trebalo da dotaknu gradane. Amandmanom je „vraceno“ umanjenje poreza zbog starosti i stanja nekretnine. Do sada je opština mogla da predvidi najviše umanjenje do 0,8 odsto po godini starosti, a od iduce godine moci ce i citav procenat. Maksimalno umanjenje na osnovu amortizacije može da ide do 40 odsto.

Poslanici su u sredu prihvatili da se Zakonom o porezu na dohodak gradana poveca neoporezivi deo plate sa 8.776 dinara na 11.000 dinara. Takode, porez na zarade ce se vec od subote smanjiti sa 12 na 10 odsto.

S druge strane, izmenama zakona o doprinosima, nameti za PIO ce biti podignuti sa 22 na 24 odsto. Ova izmena znaci da ce transfer ovom fondu iz budžeta godišnje biti manji za oko 27 milijardi dinara. Izmedu ostalog, preduzetnici ubuduce nece morati da placaju poreze i doprinose na citav iznos dobiti, jer im se uvodi licna zarada. U praksi moci ce da odvoje platu od dobiti.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, poreznici planiraju i da ubrzaju proceduru prinudne naplate i prodaje zaplenjenih pokretnih stvari. Ukoliko se nude više puta, cena pada, a dozvoljava se i neposredna nagodba. Ovaj zakon predvida i uvodenje pojedinacne poreske prijave za poreze i doprinose na zarade zaposlenih. Ona bi zamenila postojecih 35 obrazaca, a privredi bi uštedela oko 1,5 milijardi dinara godišnje.

Nakon ovog glasanja u Skupštini uvedene su i akcize na biogoriva i biotecnosti. Do kraja godine ona ce iznositi 42 dinara po litru, a od sledece bice 46 dinara.

Na doradu je išao i Zakon o porezu na dobit pravnih lica. Plan je da se motivišu preduzeca da više ulažu u razvoj novih proizvoda, materijala i tehnologija, jer im se nude poreske olakšice. Istovremeno se podsticu da ulažu i u finansiranje zdravstvenih, humanitarnih ustanova. Umesto 3,5 odsto, poreznici ce im ubuduce odobravati rashode u ove svrhe u iznosu od pet odsto ukupnih prihoda.

(Izvor: Večernje novosti)

Top