Učešće za subvencionisane stambene kredite po starom

  • 16.06.2011.

Subvencionisani stambeni krediti mogu i dalje da se odobravaju sa 10 odsto učešća.

SUBVENCIONISANI stambeni krediti mogu i dalje da se odobravaju sa 10 odsto učešća i na njih se ne odnosi odluka Narodne banke Srbije koja podrazumeva dupliranje učešća za komercijalne stambene zajmove.

Kako je „Novostima“ u sredu potvrđeno u Ministarstvu finansija, Vlada je za ovu godinu izdvojila 1, 7 milijardi dinara, kako bi subvencionisala stambene kredite.

- Za sada je potrošeno svega trećin a planiranih sredstava i nema nikakvih problema u svakodnevnim isplatama - kažu u Ministarstvu finansija.

- Prema tumačenju NBS Vladina uredba podrazumeva kredit banke od 75 odsto vrednosti stana, što je niža granica od 80 odsto koja je predviđena odlukom centralne banke.

Bankari se slažu sa stavom da nema razloga da se išta menja u vezi sa učešćem za dotirane stambene zajmove, jer država daje učešće od 15 odsto, a građani daju deset odsto, što je više nego što novi propis NBS predviđa.

- Stambeni krediti generalno gledano poslednjih meseci su u padu i sada su na nivou od 280 milijardi dinara, što nije dobro - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. - Ukoliko se poveća učešće za komercijalne, a pogotovo za subvencionisane zajmove, taj pad će biti i veći.

Narodna banka Srbije ponovo preporučuje bankama da razviju nove vrste kredita okrenute građanima i privredi u dinarima, bez indeksacije za devizni kurs, već po potrebi za vezivanje za referentnu kamatu ili stopu rasta indeksa potrošačkih cena.

 

 

(Izvor : Novosti)

Top