UBS:Povećanje učešća negativno utiče na stambene kredite

  • 15.06.2011.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić izjavio je danas da će povećanje učešća za stambene kredite sa 10 na 20 odsto negativno uticati na građevinsku industriju i tražnju za tom vrstom kredita, istovremeno izražavajući razumevanje da nameru centralne banke da podstakne odobravanje zajmova u dinarima a ne u evrima.

Komentarišući jučerašnji neuspešni sastanak guvernera NBS Dejana Šoškića sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem oko te problematike, Dugalić je rekao da treba imati u vidu da Vlada želi da se učešće smanji na 10 odsto jer želi da pospeši stanogradnju, nova zapošljavanja i rast gradjevinske industrije.

Dugalić je na konferenciji za novinare podsetio da se stambeni krediti indeksirani u evrima u bankama odobravaju sa kamatom od šest do osam odsto godišnje, a negde i od pet do sedam odsto, dok zajmovi za stanogradnju u dinarima nose kamatu koja je tri puta veća i ide čak do 20 odsto, tako da građani više žele da uzimaju kredite u evrima zato što su dugoročni i imaju manju kamatu.

Dodatni problem je to što banke u Srbiji nemaju dugoročne izvore finansiranja u dinarima jer je štednja u domaćim bankama trenutno 98 odsto u devizama.

Dugalić je napomenuo da UBS nije uključen u razgovore predstavnika vlade i NBS o stambenim kreditima, ali je najavio da će sledeće nedelje biti održan Upravni odbor na kojem će ta asocijacija izneti zvaničan stav bankara po pitanju visine učešća za tu vrstu zajmova.

 

(Izvor : Blic)

Top