Tržište jedina mera kvadratu i uplatnici

  • 28.05.2013.

Vlasnici kuca i stanova u Srbiji od naredne godine placaju porez bez dosadašnjeg umanjenja za starost objekta. Osnovica ce biti prosecna prodajna cena u zonama, a odredivace je opštine po podacima iz prometa

IZMENE Zakona o porezu na imovinu ne menjaju poreske stope za nekretnine u vlasništvu gradana, ali ce mnogima naredne godine stici "teže" uplatnice. Predlog ovog dokumenta, koji je još pred poslanicima, predvida ukidanje olakšica na ime starosti stanova. Osnovica ce biti, baš kao i preduzecima i vlasnicima poljoprivrednog zemljišta, tržišna vrednost nepokretnosti.

Vrednost kvadrata odredivace opštine, i to na osnovu prosecne prodajne cene nekretnina u svakoj zoni. Te cene ce morati da objave do svakog 30. novembra. Vlasnicima kuca i stanova u delovima gde prolazi samo novogradnja - placace više.

- Ne postoji evidencija, niti zvanicna statistika da li se više prodaju stare ili novoizgradene nekretnine - kaže Nedeljko Malinovic, vlasnik agencije "Legat". - Ipak, u praksi su traženiji novoizgradeni kvadrati, naravno sa urednim papirima. Novi su, u zavisnosti od lokacije, skuplji od starih za 200 do 700 evra po kvadratu, ali nisu potrebna ulaganja u renoviranje, kao što je to slucaj sa polovnim stanovima. Primera radi na Dedinju stari stan može da se kupi za 1.500, 1.600 evra po kvadratu, dok je novogradnja oko 2.200, 2.300 evra. Svakako da prilikom utvrdivanja poreza na imovinu stavka amortizacija treba da ostane. Ukoliko se zakonodavac odluci na drugacije rešenje, oni koji žive u polovnim kvadratima bice ošteceni, posebno u ekskluzivnim delovima grada jer nije isto udžerica i vila na Dedinju ili Senjaku.

Iz ugla poreskih strucnjaka ukidanje amortizacije je ispravan potez. Tržišna vrednost objekta, kažu, vec obuvata starost i stanje nekretnine.

- Menja se nacin obracuna poreza i sada je mnogo jednostavniji - kaže Nikola Altiparmakov, clan Fiskalnog saveta. Do sada je bila kombinacija prosecne cene i umanjenje na ime amortizacije. Sada se površina stana množi sa posecnom cenom koja se utvrduje iz prometa nekretnina. U tu prosecnu cenu ulazi i nov stan i stan star 40 godina, tako da amortizacija nije eksplicitno ukinuta. Iako se briše, amortizacija ce posredno uticati na osnovicu. Po podacima iz sudova i dalje je, ipak, više kupoprodajnih ugovora nego što je odobrenih kredita Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita koji subvencionišu kamatu prilikom kupovine novog stana.


CIJA JE OKUCNICA

NAJBROJNIJE komentare medu poslanicima izazvala je odredba da više nema "amnestije" od poreza na prvih deset ari zemljišta. Opozicija u tome vidi oporezivanje i okucnica.

- Tih deset ari se odnosi iskljucivo na gradsko gradevinsko zemljište - objašnjava Nikola Altiparmakov. - Bila je nepravda, jer se gradevinsko zemljište oporezivalo ako je vece od 10 ari. Ali to je velika stavka za gradsko gradevinsko zemljište. Na tolikom prostoru može da se izgradi i 4.000 kvadrata. Ovo ce stimulisati efikasniju upotrebu gradskog gradevinskog zemljišta.

 

(Izvor: Večernje Novosti)

Top