Sve teže do stana

  • 22.05.2013.

Odobreno znatno manje stambenih zajmova uz subvenciju u odnosu na prošlu godinu. Od izdvojenih 1,7 milijardi dinara, preostalo još 70 odsto. Gradani se plaše ulaska u kredit.

OD pocetka godine odobreno je oko 800 subvencionisanih stambenih kredita, a od novca koji je država namenila za pomoc gradanima pri kupovini prvog stana preostalo je cak 1,2 milijarde dinara. U istom periodu lane, kada su ukupne subvencije takode bile 1,7 milijardi dinara, vec pocetkom juna bankari su brojali poslednje zahteve za ovim kreditima.

- Iz opredeljene sume od 1,7 milijardi dinara za subvencionisane kredite gradanima za 2013. godinu, moguce je odobriti oko 2.900 subvencionisanih zajmova - receno je "Novostima" u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita. - U ovom trenutku, preostali iznos sredstava za tu namenu iznosi 1,2 milijarde dinara, što je dovoljno za oko 2.100 novih kredita. Smatramo da je izdvojena suma za ovu godinu dovoljna da svi zainteresovani reše svoje stambeno pitanje uz korišcenje subvencionisanih kredita.

Vec je ocigledno da se subvencije nece skoro istrošiti. Ako se do kraja godine nastavi ovim tempom odobravanja stambenih zajmova, sa oko 800 odobrenih za nepunih pet meseci, moglo bi prvi put da se desi da nam "pretekne" subvencija. 

- Razlog što je toliko sredstava ostalo još neiskorišceno vidimo pre svega u strahu gradana da ulaze u kreditne obaveze - kaže za "Novosti" Milan Simonovic iz agencije "Menadžer". - Takode, prošle godine su bili povoljniji uslovi kreditiranja, pa je i to jedan od razloga što su krediti planuli u kratkom periodu. Medutim, ono što je definitivno problem jeste nedovoljan broj stanova koji zadovoljavaju kriterijume propisane Uredbom. U Beogradu još i mogu da se nadu stanovi u završnoj fazi ili u pocetnoj, ako je rec o projektnom finansiranju. Medutim, u unutrašnjosti je to jako teško. Prakticno, novogradnja i taj stepen završenosti iz ovog programa subvencionisanih stambenih kredita iskljucuje bar dve trecine zainteresovanih gradana. Jer, novi stanovi su skupi, a polovni mogu da se nadu po ceni koja nikada nije bila niža.

I podaci kojima raspolažu bankari idu u prilog teoriji agenata za prodaju nepokretnosti.

- Subvencionisane stambene zajmove uglavnom odobravamo za podrucje Beograda, Novog Sada i Niša - kažu bankari. - Interesovanje za ovom vrstom kredita ne jenjava, ali ima malo nekretnina koje mogu da se, pod ovim uslovima, kupe van velikih gradova.

UCEŠCE NIJE KRIVO

- Dosadašnja iskustva pokazuju da su korisnici kredita uglavnom skloni da ucestvuju sa što vecom sumom sopstvenih sredstava koja im u znatnoj meri kasnije smanjuje mesecnu ratu - objašnjavaju u Nacionalnoj korporaciji. - Prosecno ucešce 2012. godine je iznosilo 17 odsto, tako da ne ocekujemo da ce povecanje obaveznog ucešca na 10 odsto znatno uticati na ovogodišnje interesovanje gradana za subvencionisanim kreditima.


(Izvor: Večernje novosti)

Top