Švajcarska centralna banka obara vrednost franka

  • 10.08.2011.

Muke dužnika u švajcarskoj valuti, koji danas duguju i 50 odsto više nego kada su uzeli kredit.

Očekuje se da narednih dana švajcarski franak počne da slabi. U sredu je, naime, Švajcarska centralna banka počela u promet da ubacuje nove količine franaka kako bi smanjila ogromnu precenjenost svoje valute u odnosu na dolar i evro. Pad vrednosti franka jedini je spas i za oko 30.000 srpskih dužnika koji bankama sada plaćaju i duplo veće rate za stambene kredite. Vlada i Narodna banka Srbije ne pripremaju, kako saznajemo, nikakve nove mere za olakšanje otplate duga građana. Tako je ostalo na bankama da, svaka za sebe, ponude neko rešenje za svoje klijente. To će, ipak, bez pomoći države, smatraju stručnjaci, teško ići.

Franak se, po vrednosti, izjednačio sa evrom što je ranije bilo gotovo nezamislivo. Doduše, na domaćim kursnim listama evro je neznatno „skuplji“ i vredeo je 104,19 dinara, naspram 100,14 dinara koliko je vredeo „švajcarac“. Sagovornici „Novosti“, koji već tri, četiri godine otplaćuju stambene kredite vezane za „švajcarce“ su, doslovce, očajni. Jer, iako su do sada plaćajući rate smanjili glavnicu u „švajcarcima“, kada im se ostatak duga, dakle bez kamate, pretvori u evro, oboje duguju 50 odsto više!

- Kupila sam, u maju 2007. stan od 36.000 evra. Platila sam 10 odsto učešća, i od banke sam uzela kredit u švajcarskim francima, koji je tada preračunat u evro, vredeo 32.400 evra. U međuvremenu sam otplatila rate u vrednosti od oko 1,7 miliona dinara, što bi po trenutnom kursu bilo oko 16.000 evra. A sada na ime glavnice, dugujem čak 46.908 evra! Dakle, više nego što sam od banke i pozajmila - ogorčena je Beograđanka Ivona S., koja u stanu od 34 kvadrata živi sa dvoje dece. - Srećom, u junu sam iskoristila mogućnost da u naredne dve godine plaćam samo mesečnu kamatu, koja sada iznosi čak 20.900 dinara. A cela rata u prvoj godini otplate nije mi bila veća od 17.000 dinara, sada me samo kamata košta više. Da plaćam celu ratu, ona bi iznosila čak 36.518 dinara, dakle duplo više nego kada sam uzela kredit.

Ivona S. će svoj problem rešiti prodajom stana. Zahvaljujući tome što je deo terase pretvorila u sobu, dobila je 12 kvadrata više i može da izvuče uložene pare. Njen sugrađanin, Miloš P. nije bio te sreće.

- Za tri i po godine smanjio sam glavnicu svog duga sa 69.000 na 63.000 švajcarskih franaka. Ali, u momentu uzimanja kredita, to je vredelo 41.600 evra, a sada vredi 63.000 evra. Ako i prodam ovaj stan od 50 kvadrata, nedostajaće mi, u najboljem slučaju, još 10.000 evra da „zatvorim“ kredit. Jedini izlaz vidim u tome da „švajcarac“ padne, pošto za prelazak na evro treba mojoj banci da platim velike pare i uz to uzmem kredit sa još višom kamatom - objašnjava Miloš P.

Isti scenario

U teškoj situaciji su i građani u Republici Srpskoj, koji su svoje kredite vezali za švajcarski franak.

- Postoje određeni problemi građana koji su kreditno zaduženje vezali za švajcarski franak - upozorio je prilikom poslednjeg „brifinga“ sa novinarima, predsednik RS Milorad Dodik.

On je naglasio da ugovori, koje su zaključivale banke, nisu u suprotnosti sa Zakonom o deviznom poslovanju, ali i da rast „švajcarca“ nije realan.

- Predstavnici naših institucija razgovaraće sa bankama o mogućnosti prevremene otplate kredita ili njihovo prolongiranje na duže vreme. Sada institucije RS nemaju sredstava sa subvencionisanje takve vrste kredita - zaključio je Dodik. (S. P.)

Utočište

Vrednost švajcarskog franka, kao i japanskog jena, raste, jer im raste i status sigurnih utočišta za ulaganja s obzirom na nevolje kroz koje prolaze: dolar - zbog neizvesnih izgleda američke privrede, i evro - zbog evropske dužničke krize


(Izvor : Novosti)

Top