Subotica: Stanovi za bagatelu

  • 05.09.2012.

Nekretnine se ne prodaju, iako su jako povoljne. Kvadrat starogradnje 350-500, a novogradnje 550-650 evra.


Iako nekretnine u Subotici nikada nisu bile jeftinije - cena kvadrata stanova u starogradnji krece se od 350 do 500 evra, a u novogradnji od 550 do 650 evra, promet stambenih objekata nikada nije bio lošiji.


Primetan je i sve manji broj gradilišta, a jedino naselje koje se u poslednje vreme izgraduje i podmladuje jeste Prozivka.


Ne pamtimo da su cene bile niže, ali i da je prodaja bila slabija, a ocekujemo i dalji pad cena jer je mnogim ljudima prodaja nekretnine izlaz iz teške ekonomske situacije - kaže agent nekretninama Milan Savic. - Za dobijeni novac kupuju jeftinije objekte na periferiji, a ostatak troše za goli život. Ovakva situacija traje vec dve godine, zato i cene padaju jer ljudi žele da prodaju što pre, a nema izgleda da ce se promeniti u narednom periodu.
Gradani nekretnine hitno prodaju zbog bolesti, razvoda braka i podele imovine, a nisu retki ni oglasi u kojima banke prodaju zaplenjene objekte, po mnogo nižim tržišnim cenama.


Oni retki koji se odluce za kupovinu kupuju stanove i kuce u vrednosti od 10.000 do 30.000 evra. Sve skuplje od toga gotovo je nemoguce prodati. Stambeni krediti uzimaju se sve rede, što zbog nestabilnog kursa evra što zbog nesigurnog radnog mesta.


Natraženije lokacije su širi centar grada, Kertvaroš, Novi grad, Prozivka i Radijalac... Kuce se najviše kupuju u Keru, Bajnatu, Teslinom naselju, Kertvarošu... Lokacija, ipak, vec dugo nije presudna, vec kvalitet gradnje i uredenost, a najviše cena.


Mladi najviše traže stanove na Prozivci, gde trenutno jedino ima novogradnje, dok je omiljeni, ali i najskuplji deo grada Radijalac, gde su uglavnom stari ali jako kvalitetni stanovi - dodaje naš sagovornik.


Kada su u pitanju kuce najtraženije su prizemne, površine od 50 do 100 kvadratnih metara, sa manjim placevima.

(Izvor: Večernje Novosti)

Top