Stranci: Do nekretnina uz potvrdu

  • 14.09.2012.

U Srbiji nekretnine mogu da kupe strani državljani iz zemalja sa kojima imamo reciprocitet. Na sajtu Ministarstva pravde postoji obrazac zahteva i uplatnica za administrativnu taksu.


Nijedan kupoprodajni ugovor trenutno ne može da bude overen u sudu bez „zelenog svetla“ Ministarstva pravde ako je kupac nekretnine u Srbiji strani državljanin. Tu preporuku sudovima izdalo je Ministarstvo u julu ove godine, pozivajuci se na zakon stare SFRJ, koji je još na snazi. Agencije za promet nepokretnostima naišle su na „rampu“ u sudovima tek u poslednjih desetak dana kada su na overu donošeni kupoprodajni ugovori za stanove u Beogradu, koje pazare kupci iz Crne Gore.


Pravo svojine na nepokretnostima u Srbiji mogu da imaju strani državljani, ali samo iz zemalja sa kojima imamo reciprocitet. Kako su podaci podložni stalnim promenama preporuka je da se pismenim putem podnosi zahtev Ministarstvu pravde radi zvanicnog odgovora da li je moguca overa ugovora ili ne. Dakle, ako se pojavi stranac kao kupac nekretnine prvo mora da se podnese zahtev Ministarstvu pravde za objašnjenje o postojanju uzajamnosti u pogledu sticanja prava svojine na nepokretnostima. Taj zahtev reševa se u roku od dan-dva. Na sajtu Ministarstva pravde postoji obrazac zahteva i uplatnica za administrativnu taksu, koja košta 1.510 dinara, kao i spisak zemalja sa kojima imamo reciprocitet.


Mi smo poslali dopis sudovima i na njemu je bio spisak nekoliko zemalja sa kojima imamo reciprocitet, ali je pitanje kako su sudovi tumacili taj dopis i zašto su za državljane tih zemalja tražili potvrdu Ministarstva - kažu za „Novosti“ u Ministarstvu pravde. - Uocili smo da je broj tih zahteva sada povecan i zato cemo sudovima uputiti novi dopis sa spiskom od oko tridesetak zemalja, za koje je definitivno utvrdeno da imamo uzajamnost odnosno da naši gradani u tim državama imaju pravo da budu vlasnici nekretnina. Kada taj dopis stigne u sudove, overe ugovora ce biti moguce bez potvrde Ministarstva. Za državljane onih zemalja, koje nisu na tom spisku pre overe ugovora mora da se podnese zahtev Ministarstvu.


Na spisku zemalja sa kojima imamo uzajamnost su Crna Gora, BiH, Slovenija, dok je za Makedoniju u toku postupak utvrdivanja. Sa Hrvatskom nemamo reciprocitet, pa tako gradanin ove susedne zemlje u Srbiji ne može da kupi nepokretnost, kao što ne može ni državljanin Srbije u Hrvatskoj. Uz bivše jugoslovenske republike kao najcešci kupci nekretnina pojavljuju se državljani Austrije i Nemacke i sa tim državama takode imamo reciprocitet.


OZBILJNI KUPCI


- IMAMO ozbiljne kupce iz Crne Gore, koji pazare nekretnine za svoju decu, koja studiraju u Beogradu i naišli smo na problem u sudovima prilikom overe ugovora, jer su nam tražili potvrde iz Ministarstva pravde - kaže Kaca Lazarevic, suvlasnica agencije „Alka“. - To su keš kupci, sa po više od 100.000 evra po nekretnini, koji su dali kaparu, pa se sada plaše da možda Ministarstvo nece dati odobrenje. Do sada se u sudovima nisu tražile potvrde, jer su overivaci znali iz kojih zemalja stranci mogu da budu kupci nekretnina u Srbiji.

(Večernje novosti)

Top