Štednjom do prve nekretnine

  • 09.11.2011.

Želite da kupite stan i razmišljate o kreditu. Ali možda i ne biste razmišljali o zaduživanju, kada biste uvideli da za kupovinu stana novac može da se uštedi!
Štednja za kupovinu nekretnine može da se oduži godinama, ali takođe se može odužiti i otplata kredita. Da li biste radije štedeli godinama i kupili stan svojim novcem ili godinama bili u dugu zbog te nekretnine, vaš je izbor. Vi morate da odlučite.


Ukoliko, recimo imate platu koja je jednaka prosečnoj i iznosi oko 380 evra, sumu od 40.000 evra koliko je potrebno za neki jednosoban stan od trideset i nešto kvadrata ne biste mogli ni da pozajmite od banke. Jednostavno ne postoji banka na tržištu koja nudi kredit pod takvim uslovima da biste vi mogli da ga podignete, pa čak iako želite da ga otplaćujete narednih 30 godina.


Tek je suma od 35.000 evra dostupna, ali prema trenutno najpovoljnijim uslovima (kamata od oko blizu 7 odsto i 30 godina otplate) rata za kredit čak blizu 50 odsto primanja i veća je od 18o evra!


S druge strane, ako biste mesečno odvajali po 185 evra, po sadašnjoj kamatnoj stopi od 5,5 odsto na štednju u evrima za 30.000 godina imali biste 185.000 evra uštećevine! Svoj cilj da kupite stan za oko 35.000 dostigli biste već između 11 i 12 godine štednje.


Recimo da nemate 180 evra koje možete da izdvojite mesečno za štednju, ali možda možete da izdvojite 100 evra. Suma od 35.000 evra i dalje vam ne bi bila nedostižna i dostigli biste je za oko 18 godina, pod navedenim uslovima.


Nije nevažno reći i da nije neophodno da uštedite baš sav novac za kupovinu stana. Možda ne želite da čekate 10 ili 20 godina da biste imali sopstveni stan. Ako taj cilj želite da postignete za kraće vreme, dobar izbor može biti kombinacija štednje i kredita.


Finansijski sturčnjaci procenjuju da je za kupovinu nekretnine neki minimum koji treba da imate u kešu oko 20 odsto ukupne cene nekrentine uvećano za provizije, poreze i druge troškove.


Ako želite nekrenitnu od 35.000 evra, nekih 10.000 evra ušteđevine je dobar start. To je recimo 20 odsto učešća u odnosu na cenu nekretnine što je oko 7.000 evra i oko 3.000 evra na ime ostalih troškova.


Čak i da pretpostavimo da će vam plata ostati ista, dakle 380 evra, kredit od preostalih 25.000 evra možete isplatiti narednih 15 do 20 godina.
Kod štednje jedina velika mana je čekanje. Ali je štediša u velikoj meri u prednosti u odnosu na osobu koja se odlučuje da uzme kredit kako bi kupila nešto što želi.


Kada štedite i uvećavate svoju štednju najveća kamatna stopa koja se nudi na tržištu, za vas nikad nije limit. Štediše koje su klijenti banke i u koje banka ima poverenje uvek dobijaju veće kamatne stope. Ne pregovore o boljim kamatnim stopama, u zavisnosti od banke možda ćete biti spremni kada budete uštedeli 10.000 evra, 20.000 evra - ali to u krajnjoj liniji nije bitno. BItno je da će u nekom momentu banka mnogo bolje početi da vam plaća to što se služi vašim novcem.


S druge strane, osobe koje su zadužene večito su u nezavidnom položaju jer znaju da mogu da očekuju povećanje kamatnih stopa i promenu kursa što može negativno da utiče na njihovu finansijsku stabilnost. Umesto da budete u konstantnom strahu od banke, budite u poziciji da banka bude ta koja treba da vodi računa da li vam daje dovoljno dobru kamatu da zadržište novac na štednji.

 

(Izvor: B92)

Top