Stari vlasnici traže obveznice vezane za evro

  • 19.08.2011.

Među glavnim zahtevima starih vlasnika i naslednika je taj da im se ubuduće obeštećenje imovine veže za evro. Đelić: Namera države je da obveznicama privuče velike igrače na međunarodnom tržištu

Državnim obveznicama, kojima će se obeštetiti stari vlasnici, u slučaju kada im se ne može vratiti imovina u naturi, trgovaće se na međunarodnom tržištu. To je, prema rečima potpredsednika Vlade Božidara Đelića, biti jedan od garanata da će one zaista i vredeti, što je interes i same države Srbije. „Težina“ ovih obveznica je jedna od najvećih briga svih koji ih očekuju u procesu restitucije, pa je i glavni zahtev bivših vlasnika i njihovih naslednika da one budu vezane za - evro.

Nacrt Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ne precizira kako će se indeksirati obveznice, ali namera države je, kako se moglo čuti i u četvrtak na javnoj raspravi u Privrednoj komori Srbije, da one budu u dinarima, da se usklađuju sa procentom inflacije i uz eventualnu kamatu.

- Druga opcija je da one budu sa evro znakom, ali kamata na njih mora da bude mala. Naš interes je da one budu u dinarima, jer sve ostalo unosi rizik - rekao je u četvrtak Đelić. - Namera države je da obveznice učini atraktivnim za velike investicione igrače i da sa njima izađe na međunarodno tržište. Moramo im pokazati na primeru da verujemo u našu valutu.

Tokom 20 dana javne rasprave predlagačima zakona je jasno da moraju da se jasno preciziraju izuzeci od naturalnog vraćanja i da ih bude što manje. Treba jasnije odrediti i dokazni postupak, kako se od bivših vlasnika i njihovih naslednika ne bi tražila naknadna uverenja, a postupak otezao u nedogled.

- Obveznici imovine koja će biti predmet restitucije biće država, pokrajine, lokalne samouprave i javna preduzeća, a stupanjem na snagu ovog zakona neće biti moguće otuđenje one imovine koja je potraživana - istakao je Đelić. - U Nacrtu zakona o javnoj svojini predviđena su tri nivoa zaštite, pa tako neće biti moguće da se iz stečajne mase izdvoji pravo korišćenja ukoliko se to zemljište potražuje kroz restituciju.

U slučaju raskinutih privatizacija, imovina će moći da se vrati starim vlasnicima, ali ne ostalo što je regularno privatizovano. Stari vlasnici, međutim, sumnjaju da je tokom proteklih godina „ispražnjen“ fond u koji se iz privatizacije slivao novac za restituciju.

Rokovi

UGOVOR sa investitorom za korišćenje građevinskog zemljišta, koje se potražuje, ako je on ispoštovao sve rokove o gradnji - biće realizovan. Ako, međutim, nije počeo gradnju ili doneo planove u ugovorenim rokovima, ostaće bez zeljmišta, a ono će biti vraćeno starim vlasnicima.

Zamene nema

- Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicima već predviđa zamenu i nijedan predmet nije tako rešen - kaže Đelić.- Ta ideja supstitucije je privlačna, ali niko nije uspeo da napravi fer, transparentan i efikasan postupak. Imovine za zamenu i nema. Većinu poljoprivrednog zemljišta i šuma kroz komasaciju ćemo uspeti da vratimo. Za zgrade i kuće je problem, jer nema neke skrivene imovine. A i da ima, kako Direkcija da odredi koji će stan kome dati.

(Izvor : Novosti)

Top