Stanovi: Stižu subvencije iz budžeta

  • 13.09.2012.

Merama Vlade Srbije predvidene olakšice za kupovinu i prodaju nekretnina. Nastavlja se program subvencionisanih stambenih kredita. Ukida se placanje poreza na kapitalnu dobit


Sa dodatnih 500 miliona dinara, predvidenih rebalansom budžeta za ovu godinu, nastavlja se program subvencionisanih stambenih kredita.


Gradani, koji uz pomoc države planiraju da dodu do krova nad glavom, moci ce da podnose zahteve za zajmove najverovatnije od 1. oktobra, jer bi do tada rebalans trebalo da stupi na snagu, pošto je u skupštinsku proceduru ušao po hitnom postupku.


Zakonom o budžetu koji je donet krajem prošle godine, za pomoc države u kupovini kvadrata bilo je opredeljeno 1,7 milijardi dinara, ali je taj iznos zbog velikog interesovanja gradana i povoljnih uslova bio potrošen vec tokom jula kada je obustavljen prijem novih zahteva. Odobreno je oko 1.100 kredita.


Bilo je zastoja u isplati odobrenih zajmova, jer je državna kasa bila prazna, ali je problem rešen i nova vlada Srbije obezbedila je 320 miliona dinara da se zatvore vec odobrene subvencije.


Uslovi za odobravanje subvencionisanih stambenih kredita se nece menjati. Dakle, obavezno ucešce kupca je pet odsto, a za ovu vrstu zajma mogu da apliciraju gradani ciji je mesecni prihod do 150.000 dinara.


Porez na kapitalnu dobit ubuduce nece placati prodavac stana, ukoliko je nekretnina bila njegovo vlasništvo minimum deset godina. Ovo je predvideno izmenama zakona o porezu na dohodak gradana. Do sada je porez na kapitalnu dobit iznosio deset odsto, a predloženim izmenama zakona, stopa je podignuta na 15 odsto. Dakle, oni koji prodaju nekretninu, a nisu vlasnici duže od deset godina morace da odreše kesu.


Do sada se svaki oprost duga tretirao kao prihod - kažu u Ministarstvu finansija. - Mnogo je gradana, koji ne mogu da izmiruju obaveze po stambenim kreditima i u dogovoru sa bankama prodaju nekretnine. Pošto uglavnom dobijaju manje iznose od potrebnih za namirenje kredita, banka im oprašta deo duga. A onda je država na taj “oprošteni deo” gradanima naplacivala porez. To se sada ukida.

(Izvor: Večernje novosti)

Top