Stanovi kasne,ali ne i rate!

  • 13.06.2011.

Podstanari - Kupci „jeftinih" stanova na Detelinari ogorčeni su jer država skoro godinu dana kasni sa završetkom radova. Pri tom, rate za kredit uredno su im naplaćene, a tu su i troškovi za iznajmljene stanove u kojima mesecima čekaju da država završi svoj posao

Kupci pompezno najavljivanih „jeftinih" državnih stanova u Novom Sadu požalili su se za Press da su očekivali da će država biti sigurniji investitor od privatnika, ali se ispostavilo potpuno drugačije.

Prvi rok za useljenje na lokaciji Sunčana strana na Detelinari bio je avgust prošle godine, zatim je sve odloženo za početak ove, dok je poslednji rok bio mart 2011. godine, koji je takođe probijen. Istovremeno, rate za kredit su, naravno, naplaćene na vreme, a tu su i troškovi za iznajmljivanje stana jer kupci ne mogu da se usele u svoje „jeftine" stanove.

Iako su prilikom kupovine stana mislili da su spaseni od već poznatih prevara i zavlačenja, sada im sve izgleda kao da su kupili stan od nekog sumnjivog privatnog investitora jer se njihovo useljenje odlaže iz nedelje u nedelju.

Nema ni penala

- Sramota je što sam ja dobio da otplaćujem kreditu januaru, a još uvek čekam na svoj stan! Kao, gradi ga država, pa sam se nadao biće sigurnije nego inače. Ljudi plaćaju i stanove koje iznajmljuju do useljenja. Ko će to da nam nadoknadi? - pita se jedan od budućih stanara na Sunčanoj strani Dragan Brčić.

- Da sam kupio stan od privatnog investitora dobijao bih barem penale zbog kašnjenja, a ovako nam odlažu useljenje od meseca do meseca - objašnjava Dragan Brčić. On dodaje da trenutno iz Građevinske direkcije Srbije dobija uveravanja da će se uskoro useliti, ali se i sam uverio da na gradilištu „nema gotovo nikog i da se ne radi gotovo ništa".

- Na gradilištu rade dva čoveka na četiri zgrade, pretpostavljam da tako ne može ništa da se završi. Što je najgore, video sam svoj stan, koji je skoro gotov. Fale još neke sitne izmene koje mogu da se reše za jedan dan, ali mi čekamo i naši troškovi nisu mali, a to niko neće da nam nadoknadi. Prvi rok je bio u avgustu prošle godine i sad su prevršili svaku meru. Odlučio sam da ako sledeće nedelje ne dobijem ključeve, da sam uđem u stan kako znam jer nemam više para za bacanje. To je sramota - poručuje ogorčeni Brčić.

Inače, na lokaciji Sunčana strana završena je izgradnja četiri objekta sa ukupno 170 stanova koje je država trebalo prvobitno da ponudi Novosađanima u okviru projekta jeftinijih stanova. Međutim, njihove cene su na kraju ispale gotovo jednake sa tržišnim.

U Građevinskoj direkciji Srbije se pravdaju da su ovi stanovi ispočetka pravljeni za slobodno tržište, međutim, u agencijama za nekretnine tvrde da se oni nisu mogli naći u slobodnoj prodaji, jer su mogli da se kupe samo preko Direkcije, iako su neke agencije htele da ih ponude u sopstvenom aranžmanu.

Direkcija: Iduće nedelje!

U Direkciji su i za Press potvrdili da će stanovi biti gotovi iduće nedelje, što stanarima govore već mesecima.

- Objekti su završeni, urađeno je parterno uređenje i obezbeđeni svi priključci. U ovom trenutku se završava tehnički pregled i izvođač radova otklanja uočene nedostatke po primedbama Službe stručnog nadzora. Sledeće nedelje počeće useljavanje prvih stanara - tvrde u Građevinskoj direkciji Srbije.

Nameštaj po tuđim podrumima

Kupci državnih stanova, osim što plaćaju kredit i kiriju za iznajmljeni stan, imaju problem i sa skladištenjem nameštaja koji je kupljen verujući da će moći da se usele još pre nekoliko meseci.
- Osim rata za kredit, imam i druge troškove za stan u koji se još nisam ni uselila. Ne znam šta ću sa gomilom nameštaja koji sam skupo platila, kako bih opremila novi prostor, a sada isti trune po podrumima, ostavama i komšijskim garažama. Ovo je strašno - priča ogorčena Silvija, koja takođe čeka svoje ključeve od stana.


(Izvor : Press)

Top