Stan u centru Beograda i za 170€

  • 22.08.2012.

Ponuda veca od tražnje - Malo dalje od centra Beograda komforni stanovi od 60 ili 70 kvadrata nude se i za 150 evra mesecno. Još veci pad cena u Šapcu, Nišu, Novom Sadu...
U strogom centru Beograda opremljena garsonjera može da se iznajmi i za 170 evra, što je doskora bilo nezamislivo. Malo dalje od centra, komforni stanovi od 60 ili 70 kvadrata nude se i za 150 evra mesecno.


U odnosu na 2009. godinu, kirije u Beogradu pale su za 20 do 40 pa cak i 50 odsto. Procenat pada cena zavisi od lokacije, kvadrature i od toga kako je stan opremljen.
Ništa nije kao pre


Nekada je bilo nezamislivo da se u strogom centru nade kvalitetna garsonjera ispod 250-300 evra, a sada ih ima i po 170. Recimo, odlicna garsonjera kod Hrama Svetog Save na Vracaru, koja se godinama izdavala za 250 evra prazna, celo leto ceka stanare i teško da ce moci da se izda za više od 200 evra. U drugoj gradskoj zoni, u naseljima kao što su Konjarnik, Mirijevo, Medakovic, Karaburma, Banovo brdo i neki delovi Novog Beograda, kirija za nameštenu garsonjeru iznosi i manje od 150 evra. Dvosobni stanovi u užem centru, koji su nekada koštali 400 evra, sada ne mogu da se iznajme za više od 300 - navodi Srdan Lonacarevic, direktor Agencije za iznajmljivanje nekretnina „Slavija rent".
Naš sagovornik kaže da vlasnike agencija najviše pogada to što sada imaju manje strane klijentele, kojoj nisu smetale visoke cene prestonickih stanova.


Od kada je pocela kriza, veliki broj stranaca je otišao iz Beograda. Nas to najviše pogada, jer su nam oni bili najbolje mušterije - žali se Loncarevic.


Vlasnica agencije „Alka" Katarina Lazarevic kaže za Press da je loša ponuda manjih stanova u Beogradu, koji su inace najtraženiji, uticala da oni koliko-toliko drže cenu, dok su se kirije za vece stanove bukvalno prepolovile:


Veliki stanovi, koji su se nekada izdavali za 1.000 evra, sada mogu da se nadu i za 500.


Ona tvrdi da su bez obzira na krizu u Beogradu najtraženiji luksuzni stanovi od 100 kvadrata na ekskluzivnim lokacijama.


Ali takvih stanova, nažalost, nemamo dovoljno u ponudi.


Kirije za stanove u Novom Sadu pojeftinile su za 20 odsto, pa se sada garsonjera od 30 kvadrata na Detelinari može naci za 100 evra, a stan iste velicine u centru grada ili na Grbavici za 30 do 50 evra više.


Kako isticu u novosadskim agencijama za nekretnine, najviše se iznajmljuju jednosobni i jednoiposobni stanovi od oko 45 kvadrata na Somborskom i Bulevaru Evrope, za koje je potrebno izdvojiti od 150 do 180 evra. Dvosobni namešten stan od 60 kvadrata na Telepu staje svega 170 evra, dok cena iste nekretnine na Bulevaru oslobodenja i Limanu doseže do 240 evra.


U agencijama navode da se povecana tražnja za stanovima ocekuje pocetkom školske i narocito akademske godine i primecuju da gazde sve više pristaju i na umanjene kirije kako bi trajno zadržale podstanare.


Iznajmljuju i kucice


Manjak novca doveo je pada interesovanja za zakup stanova i u Nišu, što je uticalo i na niže stanarine. Manji stanovi u Nišu se mogu iznajmiti za stotinak evra, dok se oni vece kvadrature izdaju za 150 evra mesecno. Baš iz tog razloga sve više stanodavaca se odlucuje da podstanare potraži medu studentima i to po ceni od 50 do 70 evra po osobi, pa se na taj nacin kirija za isti stan može i udvostruciti.


U Šapcu garsonjere i jednosobni stanovi sa centralnim grejanjem u užem gradskom jezgru mogu da se iznajme po ceni od 50 do 130 evra. Pritisnuti besparicom mnogi gradani se odlucuju za iznajmljivanje starih kucica u zajednickom dvorištu gde kirija iznosi od 30 do 60 evra.  

 

(Izvor: Press)

Top