Srušili mu kuću i napravili zgradu

  • 01.06.2011.

Razvaljuj - Građevinska firma „Dijagonala" srušila je polovinu kuće Miroslava Bijelića i na parceli sagradila višespratnicu bez odobrenja. Nakon više parnica, presudu u njegovu korist doneo Vrhovni sud Srbije

Na placu Miroslava Bijelića iz Novog Sada, u ulici Teodora Pavlovića broj 1, kompanija „Dijagonala" izgradila je zgradu iako na toj parceli nisu bili uređeni imovinski odnosi. Veliki deo krivice je na Gradskoj upravi za urbanizam, pošto su izdali odobrenje za izgradnju objekta, a potom i upotrebnu dozvolu, uprkos zabrani otuđenja ili opterećenja nepokretnosti.

Miroslav Bijelić za Press objašnjava kako je došlo do ove situacije.

Stari vlasnik se predomislio

- Polovinu kuće u Teodora Pavlovića kupio sam još 1997. godine od Rozalije Zvekanović. Nekoliko godina kasnije ona se predomislila i podnela tužbu za poništenje ugovora, a razni sudovi su donosili različite odluke sve do 2008. godine, kada je Vrhovni sud konačno presudio u moju korist. U međuvremenu, ona je sklopila ugovor sa „Dijagonalom", srušili su kuću i napravili zgradu. Ja sam ih nekoliko puta obaveštavao da je ta nekretnina predmet spora, ali su se oglušili - kaže Bijelić.

On je Gradskoj upravi za urbanizam uputio nekoliko zahteva za zaustavljanje postupka za izdavanje urbanističke saglasnosti, a uz to je priložio i odluku tadašnjeg Opštinskog suda u Novom Sadu o zabrani otuđenja, ali bez uspeha. Ta institucija je ignorisala sve njegove zahteve i, uprkos presudi Vrhovnog suda, izdala upotrebnu dozvolu.

„Dijagonala" je u međuvremenu uspela da izdejstvuje i spajanje te sa susednim parcelama, iako je Bijelić i tu uložio prigovor.

Grad je ignorisao Vrhovni sud

- U presudi Vrhovnog suda se navodi da sam ja suvlasnik stambene zgrade i nosilac prava korišćenja polovine parcele. Da stvar bude gora, u Gradskoj upravi za urbanizam su potpuno ignorisali odluku Vrhovnog suda i šest meseci nakon konačne presude u rešenju o upotrebnoj dozvoli na svoju ruku tumačili Zakon o obligacionim poslovima.

- Imam dovoljno razloga da sumnjam da je neko u Gradskoj upravi za urbanizam namerno „zažmurio" i napravio kapitalan propust - kaže Bijelić.

Do zaključenja ovog broja našeg lista iz Gradske uprave za urbanizam i iz kabineta gradonačelnika nismo uspeli da dobijemo komentar. Tamo su nas obavestili da će proveriti celu stvar i da će se potom oglasiti.

"Dijagonala": Bijeliću je mesto u zatvoru

U preduzeću „Dijagonala" uopšte ne dovode u pitanje zakonitost svojih postupaka i pozivaju se na sporne odluke Gradske uprave za urbanizam.

- Nažalost, ljudi kao Miroslav Bijelić opstaju u Novom Sadu i mogu da rade takve stvari. Njemu je mesto u zatvoru, gde je i bio, i čudi me da su ga pustili da izađe. On je prevario Rozaliju Zvekanović, a mi smo se tu pojavili samo kao spasioci - kažu za Press u „Dijagonali".


(Izvor : Press)

Top