Škriljci digli cenu ara na 1000 EUR

  • 14.06.2012.

Sve učestalije tvrdnje u aleksinačkom kraju da se intenziviraju aktivnosti na eksploataciji uljnih škriljaca digli su i cene zemljišta u tom kraju.Na lokaciji Dubrava, u ataru sela Subotinac, gde su obavljeni dodatni istražno-bušački radovi, cena zemljišta je skočila između 800 i 1.000 evra po aru.


U Agenciji za nekretnine "Pešić i sin" kažu da je samo do pre nekoliko meseci, u istom ataru, ar njive i sličnog zemljišta vredeo između 10 i 20 evra.


Zasad još niko nije prodao svoju zemlju po astronomskoj ceni, bar ne javno. Tajnog prometovanja izgleda ipak ima. Oni su ponuduli svoje njive, uglavnom su se zagonetno smeškali i vrteli glavom. "Ako se pruža šansa, zašto da je i ne iskoristimo", kažu."Pa ko je, čoveče, lud da javno kaže da je uzeo tolike pare, odmah bi ga posetili lopovi. I ja imam na tom potezu oko hektar njive i videću šta će dalje biti", kaže jedan stariji Subotinčanin.


Ima tu i drugih razloga za tajni promet zemljišta. Naime, s obzirom na to da se ar ove nekretnine u normalnim okolnostima u subotinačkom ataru kreće između 10 i 20 evra, a tolika je ili nešto veća verovatno i tržišna vrednost, nije isključeno da se u kupoprodajni ugovor unosi niža, a na ruke isplaćuje znatno viša cena, čime se izbegava plaćanje velikog poreza na promet.


Što se tiče same ekspoatacije i prerade škriljaca, posle prilično optimističkih tonova početkom ove godine, sada se uglavnom ćuti i čeka na Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.


U međuvremenu je urađen i potvrđen elaborat o rezervama škriljaca na 2,1 milijardu tona, a na osnovu zaključka Vlade Srbije, početkom februara ove godine raspisan je javni poziv za izbor savetnika za izbor strateškog partnera, ali do izbora savetnika nije došlo.


Novi javni poziv nije raspisivan, a kako nam je rečeno u pomenutom ministarstvu, sve će sačekati novu vladu Srbije.

 

(Izvor: B92)

Top