Skadarlijski BIP kupili Amerikanci

  • 22.07.2011.

Kompleks nekadašnje Bajlonijeve pivnice između Skadarske i Cetinjske ulice, u boemskoj četvrti Skadarlija, dobio je novog gazdu treći put. Kompanija Elgin, u rukama američkih investitora, kupila je zdanje od prethodnih vlasnika, britanskog investicionog fonda „Ikvest Balkan Propertis PLC”.


U njegovu obnovu, koja se najavljuje još od 2006. godine, planira da uloži 180 miliona evra, kaže Vladan Živulović, direktor firme Star imobilijare koja je nastala da bi gazdovala nekretninama BIP Skadarlija.


"Na prostoru u srcu grada planiramo izgradnju hotela sa pet zvezdica, restorana, biznis apartmana, garaže na četiri nivoa ispod zemlje, konferencijske sale i supermarketa, brojne trgove koji bi povezali Skadarsku i Cetinjsku ulicu", objašnjava Živulović.

 

U Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove kažu da je kompanija Star imobilijare podnela zahtev za lokacijsku dozvolu 12. jula i on je u proceduri. Za odobravanje tog zahteva prepreka neće biti neraščišćeni imovinski odnosi koji su godinama kočili obnovu kompleksa na 1,5 hektara. Jer, kaže Živulović, vlasništvo više nije sporno.


Zakupci lokala u tržnom centru „Skadarlija pod krovom” tražili su udeo u vlasništvu na osnovu ulaganja u njegovu izgradnju još devedesetih godina prošlog veka. Oni su još sa BIP-om imali dogovor da daju novac za završetak izgradnje tržnog centra, ali da zauzvrat ne plaćaju kiriju u lokalima 10 godina. Rok za završetak tih radova je istekao, centar nikada nije dovršen i zato je oko 30 korisnika lokala 1999. godine tužilo BIP.


On je 2006. godine iz trećeg pokušaja prodao Skadarliju Star imobilijaru za 10,7 miliona evra. Spor su nasledili novi vlasnici Star imobilijara, italijanski investitori. Oni su godinu dana kasnije kompleks prodali britanskom investicionom fondu „Ikvest Balkan Propertis PLC” koji je pre dve godine, kaže Živulović, obeštetio zakupce i dogovorio se sa njima da napuste lokale.


Ako dobiju dozvole u zakonskim rokovima, Živulović očekuje da će Skadarlija promeniti lice i sadržaje do 2014. godine. On navodi da je želja novih vlasnika da se budući izgled što verodostojnije uklopi u boemsku četvrt. Za izradu glavnog projekta tek treba da se izaberu autori, kaže direktor Star imobilijara.


"Kada dobijemo lokacijsku dozvolu, tražićemo potencijalne finansijere, banke ili fondove koji će da podrže ovaj projekat. Predstoje ogromna ulaganja i važno je da već sada ima zainteresovanih kupaca i to velikih svetskih firmi što nam uliva optimizam", ističe Živulović.

 

(Izvor: B92)

Top