Restitucija - bez rešenja

  • 16.06.2011.

U sredu održan okrugli sto pokazao da nema konkretne ideje po pitanju restitucije. Vlada razmatra sve opcije. Vlasnici veruju u mogućnost povraćaja.

ZAKON o restituciji treba da bude izglasan na prvoj sednici jesenjeg zasedanja republičkog parlamenta - najavio je u sredu Božidar Đelić na prvom Evropskom pravnom i političkom forumu „Ispravljanje istorijske nepravde sa restitucijom imovine u Srbiji“. - Ne treba tražiti krivce nego rešenja, i država je spremna na suštinska rešenja kroz diskusiju koja će uslediti u letnjim mesecima.

Prema Đelićevim rečima, zajedniči cilj mora biti kvalitetan zakon, koji bi, posle usvajanja na jesen, počeo da se primenjuje.

- Možda svi na kraju neće biti zadovoljni, jer uz ovo pitanje idu emocije, ali i cifre. Uz to, jasno je da ne smemo ugroziti ni svoj položaj u EU - zaključuje Đelić.

Prvi postulat u procesu donošenja zakona, kako je naglasio, mora biti ispravljanje postojeće nepravde, drugi - da se ne čini nova nepravda, i treći - da se sve uradi u skladu sa mogućnostima zemlje.

- Najveću vrednost predstavljaju građevinsko zemljište, zgrade, i ukoliko se to ne može vratiti u naturi, pitanje je kako da to sprovedemo i pod kojim okolnostima - rekao je Đelić, i dodao da finansijsko obeštećenje može proći samo u formi državnih obveznica u skladu sa masom novca koji se potražuje.

Predstavnik Mreže za restituciju Mile Antić smatra da je odmah moguće vraćanje 97 odsto imovine koju potražuju naslednici bivših vlasnika.

- U vlasništvu javnih preduzeća i lokalnih samouprava nalazi se zemljište koje se ne koristi niti donosi prihode državi i zato bi bar ona mogla da se vrati starim vlasnicima - zaključio je Antić.

Malo urađeno

- Do sada je u Srbiji vrlo malo učinjeno u pogledu povraćaja oduzete imovine - konstatovao je u sredu šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer. - U Srbiji treba da se napravi realna procena oduzete imovine. Sadašnje procene su od jedne do 150 milijardi evra, što je nerealno u oba slučaja.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas ukazao je da nerešena svojinska pitanja sprečavaju dolazak investitora u Srbiju. Mas je rekao da se u proces restitucije mora ići putem kompromisa i da se ne mogu ispuniti sva očekivanja oštećenih.

Primer Poljske
- Poljska predsedava EU a još nije donela zakon o restituciji - bio je jedan od argumenata potpredsednika Vlade, koji je izazvao buru negodovanja među vlasnicima nacionalizovane imovine u Narodnoj skupštini koji su sa galerije pratili početak javne rasprave o restituciji.



(Izvor : Novosti)

Top