Rast kamata izvestan

  • 23.07.2011.

Kriza evropskih ekonomija poskupljuje kredite privredi i stanovništvu u Srbiji. Evropska referentna kamata je od početka godine porasla sa 1,22 odsto na 1,82 procenta

Građani i privreda Srbije trenutno se kod banaka zadužuju po prosečnoj ceni od 14,24 odsto godišnje. To znači da na svakih 100 evra uzetog kredita, bankama vraćamo 114,24 evra. Toliko, naime, iznosi prosečna kamatna stopa po kojoj banke odobravaju zajmove na srpskom tržištu. Da li će se finansijska kriza u evropskim zemljama, na neki način, preliti i na ovdašnje tržište, što će privreda i stanovništvo platiti kroz poskupljenje kredita, ostaje da se vidi. Opasnost, ipak, postoji, pošto kriza iz Evrope povećava riziko premiju prema EU, celom regionu, pa tako i Srbiji.

Poznato je da banke cenu kredita obračunavaju uglavnom dodajući maržu na Euribor, to jest kada na cenu po kojoj proklasne banke pozajmljuju evro na evropskom tržištu dodaju procenat svoje zarade.

- Evropska referentna kamata je od početka godine porasla sa 1,22 odsto na 1,82 procenta, što je posledica rasta bazne kamate Evropske centralne banke, ali i njenog daljeg očekivanog rasta - ističe ekonomista Goran Nikolić sa Instituta za evropske studije. - Opet, riziko premija se ugrađuje u maržu banke - objašnjava Nikolić. - Jasno je da kriza na periferij ievrozone podiže rizik i zemalja koje se približavaju Evropskoj uniji. S druge strane, i sami izvori finansijskih sredstava postaju skupljii u zemljama EU, te su i skuplji za banke filijale u Srbiji.

 

(Izvor : Novosti)

Top