Prvi stan iskušenje i za dalaj lamu

  • 18.06.2011.

Beograd -- Kupovina prvog stana je, bez ikakve sumnje, jedan od najlepših, ali i najstresnijih događaja u životu. Naročito ako stan kupujete u Srbiji.

U zemlji s potpuno neuređenim tržištem nekretnina i sa sudovima zatrpanim sudskim predmetima, možete se smatrati pravim srećnikom ako ste kupili stan sa čistim papirima.

Ali, ako ste mislili da sa proslavom useljenja prestaju sve muke – prevarili ste se, jer vam tek predstoji administrativni maraton koji morate da „istrčite” u zakonom propisanom roku.

A za učešće u ovoj trci sa bezbroj prepona potrebno vam je, osim energije Popaja i mentalne stabilnosti dalaj lame, i neograničeno razumevanje vašeg šefa za višesatno i višednevno odsustvovanje s posla, jer se radno vreme službi najčešće poklapa sa radnim vremenom većine zaposlenih.

Za početak, sve komunalije morate da prebacite na svoje ime – a to znači da sa kopijom kupoprodajnog ugovora morate otići na šalter Elektrodistribucije, PTT-a, Infostana i kablovskog operatera.

Ako ste ponosni vlasnik svoje prve nekretnine, država vas oslobađa poreza za kupovinu prvog stana. Ali, to košta – i nerava i vremena. Naime, iako se jednim klikom na kompjuteru u gradskom katastru može videti da li već posedujete neku nekretninu, tu logika stvari ne važi i za logiku ljudi – potrebno je čak 16 dokumenata da biste to i dokazali! A ti dokumenti se ne sakupljaju na jednom, već na 16 različitih šaltera u gradu.

U idealnoj životnoj situaciji u kojoj ste stan kupili u istoj opštini u kojoj ste se rodili, i u kojoj je vaš suprug upisan u matičnu knjigu rođenih, baš kao i vaša deca, potrebno vam je dva-tri dana da biste sakupili ova dokumenta, jer se opštinska administracija nalazi u vašem komšiluku.

Ali, u praksi se najčešće dešava da stan ne kupujete u opštini u kojoj ste do tada živeli i u kojoj je rođen vaš suprug, to jest vaša deca, tako da će vam osim blagonaklonog poslodavca – ljubitelja Kafkinog „Procesa” biti potrebno minimum mesec dana da povadite sve papire na osnovu kojih vas država oslobađa plaćanja poreza.

Dakle, prvi dokaz koji je potreban za ostvarivanje prava za poresko oslobođenje jeste overena kopija lične karte, potom izvod iz matične knjige rođenih sa obavezno upisanim jedinstvenim matičnim brojem. Ako vaša krštenica nema JMBG onda vas čeka šetnja do MUP-a u Ljermontovoj ulici koji vam izdaje potvrdu o posedovanju JMBG.

Sledeći papir jeste uverenje o državljanstvu, potom uverenje o kretanju prebivališta iz MUP-a, pa izvod iz matične knjige venčanih sa obavezno upisanom JMBG za oba supružnika, pa uverenje iz uprave javnih prihoda da se u službenoj evidenciji ne vodite kao obveznik poreza na imovinu.

Takođe je potrebno priložiti overenu izjavu da kupujete prvi stan, kopiju overenog kupoprodajnog ugovora o kupovini stana, dokaz o vlasništvu prodavca nepokretnosti, poresku prijavu PPI-4, zapisnik o primopredaji nepokretnosti i uverenje o kretanju prebivališta iz MUP-a. Vaš životni saputnik mora da priloži overenu kopiju lične karte – a ako je ovaj dokument novijeg porekla, mora da priloži i uverenje o kretanju prebivališta iz MUP-a i uverenje o državljanstvu.

Ako na spisku stanara novog doma imate maloletnu decu morate priložiti njihovo uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih i kretanje prebivališta, a ako su deca punoletna uz sve te papire treba dodati i overene kopije ličnih karti.

Neodgovarajuće radno vreme administracije

Milić Đoković, stručni konsultant za promet nekretnina i autor knjige „Osnovi prometa nepokretnosti” kaže da je potrebno samo malo dobre volje države i dobre organizacije administracije da se stvari dovedu u red i naši sugrađani ne dovode u poziciji da uzimaju godišnji odmor ili bolovanje da bi sredili stambenu „papirologiju”.

On kaže da je "radno vreme državne administracije u potpunoj kontradikciji sa radnim vremenom većine zaposlenih i dovodi vas u situaciju da bežite sa posla, kasnite preko svake razumne mere ili ustajete u ranu zoru da biste završili zakonom definisane obaveze".

Đoković naglašava da "administracija postoji da bi služila građanima, a ne da bi se građani prilagođavali njoj, a traženjem gomile papira država vas tretira kao krivca i dovodi u situaciju da dokazujete da ste nevini".

"Treba imati na umu da poreska uprava preko jedinstvenog matičnog broja građana može da vidi vaše imovno stanje, odnosno da li posedujete neku nekretninu – nije potrebna gomila papira koja to dokazuje. Ako vi u sudu dajete overenu izjavu da ste kupac prvog stana, ta izjava je data pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću i vi ćete krivično odgovarati ako ste slagali državu. I na kraju, odlazak u upravu prihoda može da se zakaže telefonom – tako bi se rešio problem višesatnog čekanja u redu”, zaključuje naš sagovornik.

 

(Izvor : B92)

Top