Promet nekretninama samo preko registrovanih posrednika

  • 03.01.2014.

U Regionalnoj privrednoj komori Niša održana je prezentacija oblika udruživanja posrednika u prometu nepokretnosti i Zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti u organizaciji RPK Niš, Privredne komore Srbije-Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti, a uz pomoć Klastera nekretnine Srbije i Kuće klastera Niš.

Na jedinstvenoj manifestaciji kakva je prvi put održana u ovom delu Srbije, prisutne su bile agencije za promet nepokretnosti iz Beograda, Niša, Novog Sada, Jagodine i Leskovca. U obimnom programu koji su priredili organizatori, prisutnima su prezentirani načini za udruživanje kroz klastere i u okviru Grupacije posrednika u Privrednoj komori, koja sve više postaje nacionalno udruženje posrednika u prometu nepokretnosti kakva postoje u svim razvijenim državama.

Udruživanje posrednika u prometu nepokretnosti posebno dobija na značaju kada se ima u vidu da je nedavno donet Zakon kojim je ova oblast regulisana, po prvi put u istoriji Srbije. Ovim poslom, u skladu sa pozitivnim primerima iz sveta, ubuduće će moći da se bave samo posrednici koji su registrovani u skladu sa zakonom i koji ispunjavaju propisane uslove.

Uslovi koje posrednici moraju da ispunjavaju, između ostalog, su: funkcionisanje u odgovarajućem poslovnom prostoru, da preduzetnik ili najmanje jedno lice koje je kod njega zaposleno ima položen stručni ispit i da posrednik ima važeći ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu.

Osiguranje od odgovornosti za štetu je najviše plašilo posrednike, koji su se bojali da to ne bude još jedan namet na njihove troškove. Međutim, kako je na prezentaciji u RPK Niš pojasnio g. Slobodan Ljubišić iz Delta Generali osiguranja, osiguranje samo po sebi neće biti veliko. Ono što je bitnije je da će sve osiguravajuće kuće procenjivati za svakog posrednika stepen rizika zavisno od toga da li je posrednik imao problema u poslovanju, da li je član strukovnog udruženja, da li je već isplaćivana šteta i td.

Pored toga, posrednici i vlasnici nepokretnosti su obavezni da potpišu ugovor o posredovanju kojim regulišu svoje odnose. Bez potpisanog ugovora o posredovanju posrednici ne mogu reklamirati prodaju nekretnina. To obavezuje i oglašavače da moraju voditi računa o tome da li je onaj koji oglašava nepokretnost njen vlasnik ili registrovana agencija – drugi nemaju prava da oglašavaju prodaju nepokretnosti.

Zahtevima koji se postavljaju pred posrednike, podiže se nivo usluga koji su posrednici dužni da pruže svojim klijentima. Kako je na prezentaciji u RPK Niš istaknuto, ovakvih mera su se i do sada pridržavale kvalitetnije agencije za nekretnine, međutim, u buduće će svi morati da se pridržavaju ovih propisa.

Sa druge strane, i posrednici su dobili zaštitu kroz Zakon o posredovanju time što je rečeno da su nalogodavci obavezni da isplate proviziju u skladu sa ugovorom o posredovanju koji su potpisali. Takođe, posrednici imaju pravo da naplate i realne troškove koje su imali u toku posredovanja, ukoliko je to navedeno u ugovoru sa nalogodavcem. Zakonom su definisane i druge obaveze kojih su nalogodavci obavezni da se pridržavaju.

Za posrednike je, ipak, jedna od najvećih zaštita to što je zabranjeno i kažnjivo bavljenje posredovanjem u prometu i zakupu nepokretnosti od strane onih koji za to nisu registrovani („divljaci“, advokati, firme koje se bave drugim delatnostima ali nisu registrovani za posredovanje i drugi). Posrednici će i udruživanjem u Grupaciju posrednika u prometu nepokretnosti u Privrednoj komori dalje raditi na unapređenju svojih usluga ali i zaštiti svojih interesa.

 

Top