Prijava podstanara ne povlači poresku prijavu

  • 13.01.2012.

Poreznici, ipak, mogu da uđu u trag „zaboravnim” stanodavcima upoređujući svoje datoteke prijavljenih obveznika sa podacima MUP-a o boravištima i prebivalištima
Stanodavci koji su do sada bili u dilemi da li da prijave podstanara na adresi stanovanja, pribojavajući se da će plaćati porez na prihod od izdavanja stana, nemaju razloga za brigu. Taj porez, koji iznosi 20 odsto od dohotka, dužni su da izmire samo ukoliko podnesu poresku prijavu ili u sudu overe ugovor o zakupu stana, tvrdi Slavica Arsić-Jovičić, pomoćnica direktora Poreske uprave Srbije.


Izmene Zakona o prebivalištu i boravištu građana, koje su usvojene prošlog novembra, obavezuju vlasnike stanova da omoguće stanarima da se prijave na adresi, odnosno da im daju potrebnu dokumentaciju – vlasnički list i ličnu kartu. Prvi put su propisane i kazne za stanodavce, ako to ne učine.


Poreznici mogu da im uđu u trag upoređujući svoje datoteke prijavljenih obveznika sa podacima MUP-a o boravištima i prebivalištima, što je takođe predviđeno zakonskim novinama. Ako se utvrdi da izdaju stan a nisu platili porez na dohodak, sledi im globa od 5.000 do 50.000 dinara.


Na taj način ćemo doći do realnijeg broja stanodavaca. Po službenoj dužnosti terenskom i kancelarijskom kontrolom utvrđivaćemo porez na prihod od nepokretnosti – kaže pomoćnica direktora Poreske uprave.


Koliko su ozbiljno stanodavci prihvatili svoju obavezu najbolje svedoči podatak da od 300.000 podstanara u Srbiji, od kojih polovina živi u Beogradu, njih svega pet odsto ima ugovor o zakupu stana, a 80 odsto nema prijavljenu adresu.


U celoj Srbiji 2010. godine bilo je 6.500 poreskih prijava po tom osnovu, a prošle svega 5.000. Toliko stanodavaca u Beogradu maltene ima samo jedna ulica – objašnjava Slavica Arsić-Jovičić.


Vlasnici stanova često su odbijali da prijave podstanare pod izgovorom da u tom slučaju moraju da plate porez na dohodak, a zakupcima su objašnjavali da to ni njima neće ići u prilog jer će im kirija biti uvećana za isti procenat.


Ali, ko ne plati na mostu, može mu se desiti da plati na ćupriji... Jer, prema zakonu, podstanari moraju da promenu adrese registruju u roku od osam dana. U suprotnom mogu biti kažnjeni sa 10.000 do 50.000 dinara. Globu u istom iznosu od sada će plaćati i gazde koje ne prijave podstanare na adresi na kojoj stanuju.


Da li Poreska uprava ima kapacitete da uvede red i kada će to zaživeti u praksi zasad je neizvesno. Ono što brine Mirka Mirkovića, zastupnika Udruženja podstanara „Velegrad”, jeste zastoj u primeni zakona koji je stupio na snagu pre mesec i po dana.


Javljali su nam se podstanari jer gazde neće da ih prijave dok se ne usvoje pravilnici. Do 29. maja ministarstva unutrašnjih poslova i rada i socijalne politike trebalo bi da donesu propise koji razrađuju zakonske novine. Međutim, odredbe koje se tiču obaveza stanodavaca i zakupaca već mogu da se primenjuju – smatra Mirković.


Zastoja u primeni zakona kada je reč o podstanarima ne bi trebalo da bude, kaže on, jer obrazac prijave prebivališta i boravišta i adrese stana postoji i može da se koristi bez dopunskih instrukcija.


Svi drugi pravi instituti, pasiviziranje adrese stana, prijava boravišta beskućnika u centrima za socijali rad treba da se razrađuju, ali oni se ne odnose na obaveze podstanara i vlasnika stanova – smatra Mirković.


Da li pravilnici koče nove propise, iz MUP-a juče nisu odgovorili.


„Friziranje” ugovora o zakupu


Udruženje podstanara „Velegrad” dvaput je zatražilo od nadležnih da se porez na dohodak od izdavanja nekretnina ukine ili barem umanji kako gazde ne bi izbegavale taj namet i ne bi povećavale kiriju za petinu. Slavica Arsić-Jovičić, iz Poreske uprave, kaže da su ljudi koji ostvaruju prihode dužni da plaćaju porez, ali da zasad nema naznaka o smanjivanju poreske stope od 20 odsto.


To što treba da plate porez na dohodak ako izdaju stan vlasnici bi mogli da prevale na podstanare. Nije isključeno ni da će prijaviti niže iznose u ugovorima o zakupu od cene kirije koju im plaća zakupac kako bi platili manji porez – kaže Arsić-Jovičić.

 

(Izvor: Poliktika)

Top