Preskup put do stana u dinarima

  • 09.12.2011.

Banke u Srbiji počele su da odobravaju stambene kredite u dinarima, ali zbog visokih kamata i kraćih rokova otplate, ne očekuje se veliki broj zainteresovanih.


Ni u NBS ne očekuju brze rezultate i poručuju građanima da ne gledaju samo trenutnu kamatnu stopu, već kamatu tokom čitavog perioda otplate kredita.


Poslednji put, stambeni kredit u dinarima mogao se dobiti pre 20 godina. Banke su počele da ih uvode, jer ih na to obavezuje zakon o zašititi korisnika finansijskih usluga. Interesovanje je, ipak, za sada slabo.


U bankama kažu da dinarski krediti ne mogu biti jeftini, jer je osnovni uslov za to dugoročno niska inflacija.


"Ako budemo imali ekonomsku situaciju da inflacija 2-3 godine bude u zadatim okvirima da se ne menja, i da nije jedan dan evro 100, a drugi 105 dinara, građani će to prepoznati i počeće da štede u dinarima", kaže Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora banke Sosijete ženeral.


U ponudi ostalih 17 banaka, koliko ih je do sada uvelo dinarski stambeni kredit, rokovi otplate kreću se od 5 do 10 godina.


Petar Jovanović iz Rajfajzen banke kaže da su "ti rokovi kraći zato što na duge staze nemamo izvore finansiranja u dinarima i nemoguće je predvideti kamatnu stopu". 
Učešće od 20 odsto obavezno je kod svih banaka, uz mogućnost da ga u nekim od njih klijent zameni hipotekom na neku drugu nekretninu.


U Narodnoj banci Srbije, koja je pokrenula program dinarizacije, poručuju da građani treba da imaju u vidu ne samo trenutnu kamatnu stopu, već kamatnu stopu tokom čitavog perioda otplate.


Narodna banka i ne očekuje brz i vidljiv efekat dinaraskih stambenih kredita i navodi da se oni uvode sa dugoročnijim ciljem.

 

(Izvor: B92)

Top