Prelazak sa švajcaraca na evre trenutno nije isplativ

  • 05.08.2011.

Bankari ne preporučuju građanima zaduženim u švajcarskim francima da sada konvertuju kredite u evre jer procenjuju da će švajcarac osetnije oslabiti početkom sledeće godine i vratiti se na nivo od 75-80 dinara

Kako su nam rekli predstavnici većine domaćih banaka, konverzija se nikako ne isplati u trenutku kada je švajcarac dostigao istorijsku vrednost i zbog toga bi trebalo da joj pribegnu samo oni koji imaju nepremostive teškoće sa plaćanjem rata. Takođe, prilikom konverzije moraju da prođu kompletnu proceduru kao kada su uzimali kredit, što kod stambenih kredita nije jednostavno.

- Većina banaka ne naplaćuje troškove obrade kreditnog zahteva. Ono što mora da se uradi jeste izmena upisa hipoteke, jer se prelazi iz jedne valute u drugu. Takođe, NKOSK treba ponovo da izda polisu osiguranja, koja košta oko 20 evra, a potrebna je i nova procena vrednosti nepokretnosti. Ako uzmemo da je izmena upisa hipoteke nekoliko hiljada dinara, procena nepokretnosti oko 50 evra, a polisa 20 evra, za prosečan kredit u Srbiji koji iznosi 40.000 evra to znači dodatne troškove od oko 100 evra - objašnjavaju bankari, i dodaju da bi neki klijenti trebalo da računaju i na dodatno obezbeđenje, u slučaju da je smanjena vrednost hipoteka, što je posebno moguće u mestima u unutrašnjosti gde su pale cene kvadrata.

Od ukupnog broja stambenih kredita, 40,2 odsto u Srbiji je u švajcarcima.

 

(Izvor : Press)

Top