Počela procena nekretnina neredovnih platiša

  • 23.09.2011.

Uprava javnih prihoda počela je juče procenu nepokretnosti vlasnika koji godinama nisu plaćali porez na imovinu, nakon čega slede zaplena i javna licitacija kako bi se naplatio dug.


Nagomilana dugovanja pojedinih poreskih obveznika sa Savskog venca i Vračara iznose i po nekoliko miliona dinara, pa će se oni prvi naći na udaru Uprave javnih prihoda.


Jedan od neredovnih platiša je i vlasnik luksuznog stana na Savskom vencu. Ovlašćeni procenitelji su utvrdili da bi se prodajom ovog stana na javnoj licitaciji mogao pokriti dug ovog poreskog obveznika, koji iznosi čak četiri miliona dinara. Još jedan neredovni platiša je i vlasnik kuće na Vračaru, a procenitelji su juče utvrdili da bi se prodajom i ove nepokretnosti mogao naplatiti dug od 1,2 miliona dinara.


- Neredovne platiše su najpre obaveštene da će, ukoliko u zakonom predviđenom roku ne izmire svoja dugovanja, nepokretnosti koje se nalaze u njihovom vlasništvu biti prodate na javnoj licitaciji. U prvom krugu nepokretnost ne može biti prodata za manje od 75 odsto utvrđene početne vrednosti, u drugom za manje od 50 odsto, dok u trećem nekretnina može da se proda samo ako pokriva trećinu početne procenjene vrednosti. Ukoliko se nekretnina ni nakon treće licitacije ne proda, sledi neposredna nagodba. Ukoliko se i tada ne postigne dogovor, nekretnina prelazi u vlasništvo grada - rekli su iz gradske uprave javnih prihoda.


Ukoliko, pak, dođe do prodaje nepokretnosti, prvo se namiruje dug gradu za porez, a ostatak novca se vraća vlasniku.


Kako Press nezvanično saznaje, sporna kuća na Vračaru je u vlasništvu Nenada Đorđevića, nekadašnjeg funkcionera JUL-a.

 

(Izvor: Press)

Top