Platili stanove, našli se na ulici

  • 10.09.2011.

Zbog duga investitora, koji je deo stanova zgrade u Čika Ljubinoj 19 u Kraljevu stavio pod hipoteku, izvršitelji "Folksbanke" iselili su, uz asistenciju policije, stanare iz tri stana koje su, kako iseljeni tvrde, isplatili još pre šest godina, a da ugovor o vlasništvu nikada nisu dobili.

Sa investitorom zgrade Obradom Tašićem, vlasnikom preduzeća "TrgoKraljevo" oni su 2004. godine potpisali ugovore o
sufinansiranju.

Tašić je u telefonskoj izjavi FoNetu potvrdio da je banka sa njegove strane ostala nenamirena za oko 40.000 evra glavnice hipotekarnog kredita i oko 65.000 evra kamate.

Tvrdi i da je sa prethodnim rukovodstvom postojao dogovor da se dug prema banci namiri prodajom 140 kvadrata u potkrovlju zgrade, ali da je novo rukovodstvo od toga, izgleda, odustalo.

On je, kaže, u međuvremenu pravo na izgradnju preneo preduzeću "Trgoing" u vlasništvu Snežane Beljin i navodi da je na to bio prinuđen, jer je ostao bez novca kada je, prilikom izgradnje prethodne svoje zgrade, uradio kompletnu infrastrukturu za Gradski kej na kojem sada, kako tvrdi, sve zgrade koriste toplovod izgrađen njegovim sredstvima.

Beljin je, uz takozvano projektno finansiranje, takođe uz hipoteku došla do kreditnih sredstava i, vraćajući dug banci, ostale stanove oslobađala od hipoteke, ali ne i one za koje je novac uzeo Tašić.

Da su im stanovi pod hipotekom, tri porodice koje su sa Tašićem imale ugovor o sufinansiranju i još četiri, koje su stanove dobile po osnovu zemljišta na kojem je investitor podigao zgradu, saznale su pre dve godine kada su ih, kako kažu iz "Folksbanke" obavestili o tome.

Stanari su tada tužili Obrada Tašića, ali taj proces, kažu, već dve godine miruje.

Nemamo potpunu dokumentaciju, iako smo stan otplatili pre nego što smo se uselili i imamo sve priznanice o uplaćenom novcu. Ključeve smo dobili uz uveravanje da ćemo dobiti i ugovor o vlasništvu, ali danas je došlo 30 policajaca", uplakana kaže Mara Božović, bivša stanarka zgrade u Čika Ljubinoj 19.

Iseljeni stanari tvrde da su na ulicu izbačeni bez sudskog naloga.

"U pitanju je klasična prevara. Svu dokumentaciju imamo da smo sve platili, ali znamo šta je hipoteka. Vrlo dobro znam koja su prava banke, a koja moja i sada smo na ulici", rekao je Aleksandar Božović, stanar iseljen iz stana broj 7 u ovoj zgradi.

Sada već bivši stanari odlučili su da svakodnevno, jednosatnim blokiranjem saobraćaja u Čika Ljubinoj ulici, skrenu pažnju nadležnima na svoj problem.

(Izvor: Danas)

Top