Plac od četiri hektara osam miliona evra

  • 10.07.2011.

Uprkos krizi koja je posebno pogodila tržište nekretnina, i vlasnici atraktivnih parcela - posebno uz autoput, i investitori nadaju se boljim danima.

Prvi to potvrđuju visokim cenama koje traže za zemljište, a drugi interesovanjem za gradilišta, ali i ponekom kupovinom.

Ono što je primetno u oglasima je nešto manja ponuda velikih placeva pogodnih za izgradnju velikih tržnih ili proizvodnih objekata, ali su cene zato paprene. Ono što je interesantno je to što vlasnici zemljišta prave malu razliku između infrastrukturno opremljenog i potpuno neopremljenog zemljišta, računajući da je dovoljna sama lokacija. Međutim, investitori nisu tako naivni, najpre se informišu šta je u na konkretnom zemljištu dozvoljeno da se gradi, zatim, koliki su infrastrukturni troškovi i cene uređenu lokaciju.

Gordan Lemajić iz Agencije za promet nekretnina Solis kaže da su nedavno imali u ponudi plac uz autoput na Koridor 10 od 10 hektara, od kojih su šest već prodali. Kupci su slovenački Petrol i Lesnina. Za preostali deo parcele prodavac traži 200 evra po kvadratnom metru. Ako jedan hektar ima 10.000 kvadratnih metara, onda četiri imaju 40.000. Ako se to pomnoži s 200, dolazi se do astronomskih 8 miliona evra.

Sagovornik kaže da se uz autoput Novi Sad - Beograd u blizini grada retko može naći takvo uređeno građevinsko zemljište na kojem je dozvoljena izgradnja benzinske pumpe, diskontnih centara i megamarketa, koje je infrastrukturno potpuno opremljeno, što znači da ima struju, vodu, kanalizaciju, gas, telefon, parkiralište, i - što je najvažnije, gotov ulaz-izlaz na i s autoputa. Prodavac je, očito, imao dobar nos za biznis, kada je sam izgradio svu ovu infrastrukturu i parkiralište za više od 300 vozila, jer budući investitor će to, svakako, platiti kroz cenu kvadrata, ali će pojednostaviti i ubrzati izgradnju objekta.

S obzirom na pad cena nekretnina, mnogi smatraju da je prošlo vreme nerealnih cena i da je cena od 200 evra za kvadrat i ovako opremljenog zemljišta preterana, te da bi bilo realno tražito 50 evra manje po kvadratu, međutim, pravilo koje vlada na tržištu nekretnina kaže da je realna realizovana cena.

Ima placeva i u industrijskoj zoni Sever koja se nalazi pored kanala Dunav - Tisa - Dunav u blizini „Neoplante”. Vlčasnik zemljišta za četiri hektara traži 2,8 miliona evra, s tim što ima dve započete hale od po 2.400 kvadrata i 1.200 kvadratnih metara koje su pod krovom. Razlika u ceni za istu površinu na drugoj lokaciji je zbog delatnosti budućeg objekta, ovde je reč o proizvodnim delatnostima, iako Lemajić kaže da bi uz dobar marketing i ovde mogao da se podigne tržni centar, jer je, gledano od središta grada, lokacija bliža nego ona na autoputu.

Precenjene oranice

U ponudi su i oranice pored autoputa, koje se cene po 20 do 30 evra za kvadrat. To znači da bi četiri hektara oranice koštala od 800.000 evra do 1,2 miliona, što je apsolutno previše. A previše je zato što sama lokacija nije dovoljna da se izgradi neki šoping centar, on mora biti predviđen i urbanističkim planom. Kako se ne pominje, znači da ga nema. S druge strane, hektar obradive zemlje prodaje se za tri do 10.000 evra, u zavisnosti od kvaliteta, tako da mnogi prodavci tek sanjaju velike pare.

 

(Izvor : Dnevnik)

Top