Ovog meseca uvođenje olakšica za kupovinu stanova

  • 04.01.2012.

Uredba koja će omogućiti subvencionisane stambene kredite i za bračne parove starije od 45 godina i sa nešto većim primanjima biće usvojena početkom ovog meseca, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Nemanja Komazec.


Ta uredba predviđa dodatne pogodnosti za korisnike subvencionisanih stambenih kredita, rekao je Komazec za Tanjug.


Uredbom će, prema njegovim rečima, biti izbrisan uslov koji određuje maksimalnu starosnu granicu korisnika kredita i povećan maksimalni limita neto plate sa sadašnjih 120.000 na 150.000 dinara, koji se odnosi na korisnika kredita i njegovog bračnog druga pojedinačno.


Komazec je naveo da će biti povećano učešće države, koje se vraća u poslednjih pet godina otplate kredita, sa sadašnjih 15 odsto od iznosa kredita na 20 odsto, što znači da će neophodno učešće kupca biti smanjeno sa sadašnjih 10 na pet odsto.


Predviđeno je smanjenje maksimalne kamatne stope za ove kredite sa sadašnjih 4,9 odsto, plus šestomesečni EURIBOR na 4,5 odsto, plus šestomesečni EURIBOR na godišnjem nivou, tako da će maksimalna kamatna stopa biti smanjena za 0,4 odsto na godišnjem nivou.


Za subvencionisanje stambenih kredita opredeljeno je 1,2 milijarde dinara, podsetio je Komazec dodajući da će ukoliko ta sredstva budu brzo potrošena, u saradnji sa Ministarstvom finansija, biti obezbeđen dodatan novac za tu namenu.

 

(Izvor: Blic)

Top