Ovča: 1400 stanova, kvadrat 600 EUR

  • 10.05.2012.

Na levoj obali Dunava, u beogradskom naselju Ovča, 2013. će započeti gradnja stambeno-poslovne četvrti sa 1.200 socijalnih stanova i 200 stanova solidarnosti.
Ovaj kompleks, sastavljen od 4 bloka, prostiraće se na gotovo 8 hektara, a biće izgrađeno blizu 100.000 kvadrata.


Projektanti su predvideli da unutar blokova budu i škola, vrtić, mala pijaca, sportski tereni, parkovi i igrališta, a na obodu su prostori za starije. Većinu svojih potreba stanari mogu da zadovolje u okviru kompleksa.


U budućem kompleksu u Ovči, prema procenama, stanovaće oko 4.500 ljudi. Budući da je u pitanju naselje koje je na samom obodu grada, te na neki način i izolovano, prilikom izrade rešenja posebno se vodilo računa da budući stanovnici imaju sve neophodne sadržaje u samom kompleksu.


Kada je reč o veličini stanova koji će biti građeni, u pitanju su garsonjere, jednosobni i dvosobni. Osim toga, stanovi su osmišljeni na takav način (raspored prozora i sl), da se određene sobe mogu podeliti na manje.


Procena cene kvadrata u ovom naselju zasad nije rađena, a cena socijalnih stanova u Novom Beogradu iznosila je oko 10.050 evra. Prosečna cena kvadrata u Ovči, prema podacima agencija za nekretnine, je između 600 i 800 evra, a može se očekivati da stanovi u ovom naselju budu još jeftniji.


Stanovi solidarnosti, njih 200, biće građeni iz novca zatečenog na računu Fonda solidarnosti, koji je od pre dve godine u okviru Agencije za investicije.


Kako je ranije objavio Blic, stanovi solidarnosti, prema nezvaničnim informacijama, biće namenjeni zaposlenima u preduzećima koja su uplaćivala porez na fond zarada do 1. jula 2004, bez obzira da li te firme još postoje ili su privatizovane.

 

(Izvor: B92)

Top