Osam zgrada u procesu sertifikacije zelene gradnje

  • 11.10.2011.

U Srbiji je trenutno osam zgrada, među kojima je i novi objekat američke ambasade na Dedinju, registrovano za proces sertifikacije zelene gradnje. Objekti koji konkurišu za sertifikat zelene gradnje u našoj zemlji se ocenjuju po LID protokolu koji se danas primenjuje u preko 100 zemalja širom sveta.


Zelene zgrade predstavljaju objekte koje ispunjavaju kvalitativne ali i tačno određene kvantitativne kriterijume iz pojedinih kategorija standarda samoodrživosti.
- Održivost gradilišta, racionalno korišćenje vode, korišćenje određenih materijala, kvalitet vazduha i upotreba energije spadaju u standarde koji se moraju poštovati prilikom zelene gradnje. Zelena zgrada se potvrđuje sertifikatom koji je u skladu sa protokolom standarda održive gradnje- rekla je za Press Green, Marija Golubović, Predsednik Saveta zelene gradnje Srbije i dodaje da danas svaki investitor koji ulaže u izgradnju objekta želi da svoj projekat učini održivim u ekonomskom i svakom drugom smislu.


Edukacija koju sprovodi Savet zelene gradnje Srbije pokazuju da su domaće kompanije upućene u standarde zelene gradnje.
- Svima je jasno da ukoliko ne budemo racionalno trošili energiju i čuvali životnu sredinu da ćemo uskoro ostati bez osnovnih prirodnih resursa. Sa druge strane, građani će koristiti te objekte i tako se upoznati sa istinskim zelenim zgradama kroz lično iskustvo- istakla je Marija Golubović.
Sertifikacija kao dokaz


Ona je dodala da će Savet zelene gradnje, kako bi pomogao kompanijama ali i građanima da saznaju šta predstavlja zelena gradnja, organizovati u februaru Sajam i konferenciju zelene gradnje.


- Veliku ulogu u promociji zelene gradnje imaju i mediji koji treba da pojasne razlike između zelene gradnje i onoga što se u svetu zove "zeleno pranje", odnosno prazan marketing bez suštine- naglasila je predsednica Saveta zelene gradnje.
Izgradnja nove zgrade, čiji investitor želi da dobije sertifikat zasnovan na LID standardu, mora da poštuje propise za gradnju objekata koji su ekološki i održivi.
- Svaki od standarda zelene gradnje ima poseban protokol po kome se vrši sertifikacija postojećih i novih zgrada, pri čemu, temeljni principi održive gradnje uvek ostaju isti- troši što manje vode, energije i materijala, obezbedi korisnicima zdravo okruženje i što više dodatnog komfora- dodaje Marija Golubović.


Prema njenim rečima sertifikacija je jedini pouzdan pokazatelj istinskog kvaliteta zgrade.


- I u svetu, ali i kod nas, često možete da čujete ljude koji govore da je njihova zgrada ekološka, energetski efikasna. Međutim, bez sertifikacije oni nemaju priliku da zaista potvrde svoje tvrdnje u konkurenciji drugih kvalitetnih zgrada. Sertifikacija će u skorijoj budućnosti , biti obavezna na nivou koorporacija, ministarstava, pa čak i gradova i država- objasnila je predsednica Saveta zelene gradnje.

 

(Izvor: Press)

Top