Olakšanje za kupce neprofitnih stanova

  • 18.01.2012.

Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o PDVu. Predlog je utvrđen na sednici Vlade u prošli četvrtak. Najvažnija izmena tiče se kupaca socijalno neprofitnih stanova u Beogradu i drugim gradovima i opštinama po Srbiji.


Prema dosadašnjem zakonskom rešenju, kupci ovih stanova, koje inače kreditiraju jedinice lokalne samouprave, nisu mogli da dobiju povraćaj plaćenog PDV-a pre isteka roka na koji su dobili stambeni kredit, a taj rok je iznosio 20 godina. Dosadašnje zakonsko rešenje sada je dopunjeno sledećom formulacijom: „kod kupovine stana pod neprofitnim uslovima od jedinice lokalne samouprave ili neprofitne stambene organizacije osnovane od strane jedinice lokalne samouprave za realizaciju aktivnosti uređenih propisima iz oblasti socijalnog stanovanja, refundacija PDV-a iz stava 1 ovog člana može da se ostvari pod uslovom da je na ime ugovorene cene stana za PDV isplaćen iznos koji nije manji od iznosa PDV-a obračunatog za prvi prenos raspolaganja na stanu, na tekući račun prodavca“.


Prema dalje predloženim izmenama, Poreska uprava će, po službenoj dužnosti, izvršiti brisanje malog obveznika sa liste obveznika PDV-a ukoliko ispuni ranije definisane uslove u članu 33 i ako u prethodnih 12 meseci nije ostvario ukupan promet veći od četiri miliona dinara. Po dosadašnjim rešenjima taj promet nije smeo da bude veći od dva miliona dinara.


U Zakonu o PDV-u predložene su još neke izmene koje izgledaju kao tehničke.

 

(Izvor: Danas)

Top