Oduzeta imovina sve bliža

  • 26.07.2011.

U utorak plan javne rasprave o nacrtu zakona o vraćanju imovine. Do januara 2014. trebalo bi u naturi da bude vraćeno sve što je moguće

Odbor za privredu i finansije Vlade Srbije trebalo bi u utorak da usvoji plan javne rasprave o Nacrtu zakona o vraćanju imovine i obeštećenju, saznaju „Novosti“. Istog dana, na sajtu Ministarstva finansija biće objavljen nacrt ovog dokumenta, a javna rasprava počeće najverovatnije velikim skupom u Skupštini Srbije. Potom će, tokom avgusta, biti organizovane tribine, okrugli stolovi...

- Sva pozitivna rešenja iz javne rasprave biće uneta u predlog zakona. Jer, naša je namera da zakon, kada se usvoji, bude i što pre primenjiv - ističu u radnoj grupi.

Usvajanje ovog akta planira se u septembru, na prvom jesenjem zasedanju parlamenta, a očekuje se da stupi na snagu krajem godine. Potom sledi rok od godinu dana da raniji vlasnici i njihovi naslednici podnesu zahtev za povraćaj imovine.

- Rokovi koje smo postavili državnoj upravi su prilično strogi, a to je 30, 60 i 90 dana za odlučivanje, donošenje rešenja, zahteve za dopunu dokumentacije - navode u radnoj grupi. - Procedura će jasno biti precizirana kako bi se izbegle gužve prilikom prijavljivanja. A do januara 2014. godine plan je da se u naturi vrati sve što je moguće, računamo više od polovine oduzete imovine. Jer, nisu svi restitucionari jednaki, nečija imovina postoji, sada je državna i može da se vrati, neke nepokretnosti su privatizovane, neke više ne postoje.

Za sve što ne može da se vrati u naturi predviđeno je obeštećenje u obveznicama, čije će se izdavanje (nakon januara 2014) regulisati posebnim zakonom, a naplata će se obavljati po modelu vraćanja stare devizne štednje u periodu od 10 do 15 godina. Procena je da će državu finansijsko obeštećenje starih vlasnika i naslednika koštati oko dve milijarde evra.

Prema nacrtu zakona, predmet vraćanja i obeštećenja je imovina oduzeta posle 9. maja 1945. godine na osnovu propisa. Kako kažu u radnoj grupi, vraćaće se sva imovina, dakle ne samo poljoprivredno i šumsko zemljište, već i neizgrađene građevinske parcele ako urbanističkim planom nisu predviđene za javnu namenu.

Na spisku imovine koja se vraća u naturi biće i stanovi, lokali, stambene i poslovne zgrade, ali samo ako su sada u državnom vlasništvu i ne koriste ih javna preduzeća, državne institucije, ambasade... Takođe, predviđeno je da predmet restitucije bude i eksproprisana imovina za koju nije isplaćena pravična naknada.

Zamena nije opcija

PO stupanju na snagu zakona o vraćanju imovine i obeštećenju svi će morati da podnesu zahtev za povraćaj. Porez na prenos apsolutnih prava za imovinu koja će se vraćati u naturi raniji vlasnici i njihovi naslednici neće plaćati.

Nacrtom zakona o vraćanju imovine i obeštećenju nije predviđena mogućnost supstitucije, odnosno zamene oduzete nekom drugom imovinom, što je već izazvalo oštre reakcije predstavnika ranijih vlasnika i njihovih naslednika.

 

(Izvor : Novosti)

Top