Od danas kupovina stana na lizing

  • 19.05.2011.

Građani će od danas moći da kupuju stan na lizing, nakon što su na snagu stupile izmena i dopuna Zakona o finansijskom lizingu, kaže ministar Oliver Dulić.

Zakon će omogućiti da građani zaključe ugovor o lizingu, na osnovu koga postaju zakupci stana do trenutka njegove otplate.

To će znatno poboljšati stanje u građevinskoj industriji Srbije, izjavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

"Kroz projekte koje je pokrenula, država je ove godine upumpala značajna sredstva u građevinski sektor, ali za pravi spas potrebno
je da porastu privatne investicije i očekujem da će se sa lizingom nepokretnosti to i desiti", kazao je Dulić,

Prema njegovim rečima, to će omogućiti građanima da imaju ista prava nad objektima, kao da su vlasnici i da u njima žive, a omogućiće i sigurnost za one koji finansiraju te projekte.

Skupština Srbije usvojila je 5. maja Izmene Zakona o finansijskom lizingu kojim se omogućava lizing nepokretnosti i ukida minimalni rok od dve godine na koji mora da glasi ugovor o lizingu.

Očekivanja su da će ovu mogućnost iskoristiti pre svega podstanari koji će moći da sklope dugoročan ugovor sa lizing kompanijom.U slučaju da nisu u mogućnosti da plaćaju zakup stana, oni će morati da se isele, a vodiće se kao zakupci u periodu korišćenja stambenog prostora.

Iako je ključna kupovina stanova, ovaj zakon generalno uređuje mogućnost kupovine nepokretnosti na lizing, pa će zbog toga biti i interesantan i privredi za obezbeđivanje poslovnog prostora, industrijskih pogona i maloprodajnih objekata.

Inače, prema izmenjenom zakonu, minimalni novčani deo osnivačkog kapitala za lizing kuću koja hoće da se bavi lizingom nepokretnosti je pet miliona evra.

Lizing kompanije ranije su tražile da vlada ukine porez na dodatu vrednost (PDV) na lizing usluge, jer bi u suprotnom lizing nekretnina zbog tog poreza bio skuplji nego da građani kupe stan na kredit.

Kako je objašnjeno, ako se ukine PDV, prednost lizinga može biti to što, u slučaju da klijent uzme stan na lizing, ne mora da daje
učešće, sam stan je sredstvo obezbeđenja, a porez na imovinu plaća lizing kuća.

Korisnici finansijskog lizinga će morati da budu jednako kreditno sposobni kao kada uzimaju bankarske kredite.

Tržište lizing usluga zabeležilo je veliki pad 2010. godine

Sada je u stagnaciji i živi od lizing ugovora koji su zaključeni 2007. i 2008. godine.
Vrednost operativnog i finansijskog lizinga u 2008. u Srbiji bila je 812 miliona evra, dok je 2010. iznosila svega 262 miliona evra.

 

(Izvor : B92)

Top