Od 2012. subvencionisani krediti za izolaciju objekata

  • 17.11.2011.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja najavilo je danas da će banke, najverovatnije od početka iduće godine, ponuditi gradjanima subvencionisane kredite za unapredjenje energetske efikasnosti objekata.


Ministarstvo je izdvojilo prvih 200 miliona dinara za te namene i privodi kraju pregovore sa bankama, izjavio je državni sekretar Bojan Djurić u Privrednoj komori Beograda, na okruglom stolu o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu.


Djurić je najavio da će Ministarstvo životne sredine finansirati kamatu, tako da će gradjani plaćati samo novac koji budu uzeli, i dodao da će 200 miliona dinara biti dovoljno za subvencionisanje oko 1.000 kredita.


Srbija je, prema njegovim rečima, na pretposlednjem mestu u Evropi po energetskoj efikasnosti objekata. Procenjuje se da u našoj zemlji ima izmedju 500.000 i 700.000 energetski veoma neefikasnih objekata.


Državni sekretar je kazao da je za savremenu izolaciju objekata od 100 do 140 kvadrata potrebno izmedju 2.000 i 5.000 evra, ističući da se tom investicijom dugoročno mogu ostvariti velike uštede novca.


Puna primena Pravilnika o energetskoj efikasnosti objekata je planirana od 30. septembra 2012, otkada će stambeni objekti morati da imaju takozvane "energetske pasoše".


Privredna komora Beograda, uz podršku Evropske unije, sprovodi projekat


"Medjusektorska saradnja u oblasti finansiranja energetske efikasnosti u zgradarstvu u okviru EU propisa i pravnih sporazuma EUbuild Energy Efficiency", čiji je cilj doprinos razvoju finansijskih instrumenata za unapredjenje energetski efikasnih proizvoda i metoda u sektoru gradjevinarstva.


Ovaj program sprovodi konzorcijum sedam partnera - poslovne asocijacije iz Turske, Belgije, Srbije - Privredna komora Beograda, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije.

 

(Izvor: Blic)

Top