Novi uslov za stare stambene kredite

  • 27.06.2011.

Tumačenje NBS da se učešće za kredite povećava već od 30. juna, šokiralo bankare. Pozajmicu po starom dobija samo onaj ko završi proceduru do narednog četvrtka. Ostali po novom.

Građani koji su predali zahteve bankama za stambene kredite, a procedura nije završena, odnosno ugovori neće biti potpisani, do 30. juna, kada stupa na snagu Odluka NBS o dupliranju učešća za ove zajmove, moraće da izdvoje još novca. Naime, prema tumačenju NBS, onaj koji do narednog četvrtka ne potpiše ugovor sa bankom, moraće za pozajmicu da izdvoji 20, umesto 10 odsto učešća.

Mnogi građani su već dali kapare, sačinili kupoprodajne ugovore, ali kako procedura odobravanja u najboljem slučaju traje mesec dana, sada imaju problem, jer treba da obezbede još deset odsto učešća. U najgoroj poziciji su oni građani čiji su krediti u proceduri, odnosno na potpisivanju u Nacionalnoj koorporaciji ili vraćeni bankama na obradu, a procedura odobravanja ne bude gotova do 30. juna. Praktično će iz početka prolaziti ceo postupak. Zbog toga, bankari savetuju svima onima koji sada podnose zahteve za stambeni zajam da to učine sa učešćem od minimum 20 odsto.

- Ovo je skandal - kaže za „Novosti“ Dragan Grujić, direktor Građevinske direkcije Srbije. - NBS je instrukcije o primeni nove odluke obelodanila u petak posle podne, tako da građani koji su potpisali kupoprodajne ugovore, dali kapare i podneli zahtev za kredit, imaju samo četiri dana da završe postupak u banci, što je nemoguće, jer to je procedura koja traje od tri do četiri meseca. Građevinska direkcija je potpisala do sada 800 kupoprodajnih ugovora za stanove na lokaciji kasarne „4. juli“ i uplaćena nam je kapara za svaku tu nekretninu u iznosu od pet odsto njene vrednosti. Po ugovoru, kapara se ne vraća ako kupac u ugovorenom roku ne uplati ostatak novca. Ali, onim kupcima koji ne budu uspeli da skupe novac za učešće u iznosu od 20 odsto mi ćemo vratiti kaparu, jer ne želimo da zbog ove skandalozne odluke NBS budu oštećeni. Ali, pitanje je hoće li privatni investitori ili drugi prodavci nekretnina imati razumevanja i vraćati kapare.

Staju keš krediti

Subvencionisani potrošački i auto-krediti vezani za evro od jula će se odobravati sa obaveznim učešćem od 30 odsto. Odluka Narodne banke Srbije odnosi se, pored komercijalnih, indeksiranih, i na kratkoročne zajmove koje dotira država. Program za subvencionisanje potrošačkih kredita, kako kažu u Ministarstvu finansija, neće se prekidati.

- S obzirom na to da je kredit za kupovinu „Fijatovih“ automobila indeksiran u evrima, na njega će se odnositi odluka NBS, odnosno građanin koji se odluči za subvencionisani potrošački kredit indeksiran u evrima, moraće da za učešće u ovom kreditu izdvoji 30 odsto učešća - ističu u Ministarstvu ekonomije. - Građani će i dalje moći da kupe nov automobil, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 4,5 odsto sa rokom otplate do sedam godina.

Opravdano
- Ekonomski je opravdano da svi oni građani koji su do 17. maja, kada je NBS donela odluku o izmeni uslova, predali zahteve, po starom i dobiju kredite - kažu bankari. Ipak, NBS nije javnost obavestila 17. maja da menja uslove za odobravanje indeksiranih kredita, već je odluku samo stavila na svoj sajt. Očekivali su, kako kažu, prelazni rok. A, njega - nema.
(Izvor : Novosti)

Top