I Novi Sad pleni imovinu dužnicima

  • 27.09.2011.

Građani i preduzeća u Novom Sadu sve više duguju za porez na imovinu. Sto najvećihdužnika, pravnih lica, duguju preko 469, a građani 77 miliona dinara.

 

Dugovi su dostigli zabrinjavajuće razmere pa bi uskoro mogla da usledi i njihova prinudna naplata, najavljuju iz gradske kuće.


Prvi korak je slanje oko 200 opomena, koje je u toku i to najvećim dužnicima, što među pravnim licima, što među građanima.


"Sto najvećih dužnika iz kategorije pravnih lica na ime poreza na imovinu duguje preko 460 miliona dinara. Oni, istovremeno, na ime takse za isticanje firme duguju dodatnih 60 miliona dinara za šta će im, takođe, biti poslate opomene", precizira Živko Makarić, član Gradskog veća zadužen za finansije.


Ukoliko one, nastavlja on, ne daju rezultat, uslediće postupak prinudne naplate, odnosno tužba sudu koja, u krajnjoj instanci, podrazumeva i plenidbu i prodaju imovine neredovnih platiša.


"Nadamo se da će dužnici izmiriti svoje obaveze i da to neće biti neophodno, jer bismo voleli da izbegnemo prodaju neke mašine ili vozila višemilionske vrednosti zbog duga od, recimo, milion dinara, ali će se, bude li neophodno, i to raditi", dodaje Makarić.


Što se pak građana tiče, u toku je slanje opomena za prvih 100 sa najvećim dugovima. Ukupan iznos poreza na imovinu koji oni nisu izmirili je, prema Makarićevim rečima, premašio 77 miliona dinara. "Postupak je i ovde isti, s tim što, kada je o građanima reč, sem u izuzetnim slučajevima, najverovatnije nećemo ići do krajnjih mera", najavljuje on.


Makarić kaže da "to, međutim, ne znači da protiv onih koji ne izmire dugovanja za porez neće biti pokrenut sudski postupak, naprotiv. Jedino što se, najverovatnije, neće ići na plenidbu i prodaju imovine, ali ćemo tražiti da im se, ukoliko svoje obaveze uprkos svemu ne izmire, zabrani da raspolažu svojim nekretninama ili pokretnom imovinom, poput automobila".


Ukupan godišnji iznos poreza na imovinu koji bi grad godišnje trebalo da inkasira kreće se oko 800 miliona dinara, ali se otprilike trećina na naplati. Do 2009. novac od tog poreza je, inače, odlazio u republičku kasu, a od tada čini značajan deo prihoda gradske kase.

 

(Izvor: B92)

Top