Novi Sad i Beograd jedini se grade

  • 03.11.2011.

U Srbiji se 2/3 trećine građevinskih projekata realizuje u Beogradu i Novom Sadu. To ne doprinosi razvoju države, kaže potredsenica Vlade Verica Kalanović.


Kako bi se razavila infrastruktura i na lokalnom nivou, smatra Kalanović, od ključnog značpaje je donošenje Zakona o javno-privatnom partnerstvu i Zakona o finansiranju loklanih samouprava.


Potpredsednica Vlade je objasnila da će predstojeće ograničenje roka plaćanja dugovanja lokalne samouprave i države na 60 dana privredi omogućiće bolje poslovanje građevinske industrije.


"Kada neko firmi duguje tri godine, nema tog projekta i finansijske pomoći koja može da ublaži manjak profita koji je pojeo rok plaćanja", rekla je potpredsednica ona.


Da građevinarstvo u Srbiji ima veliki potencijal, smatraju stranci.


Ambasador Izraela u Srbiji, Jozef Levi, je ukazao da je ta zemlja u Srbiju do sada investirala dosta novca u infrastrukturu jer su izraelski poslovni ljudi videli potencijal, koji može da donese profit, ali je dodao da očekuje srpske preduzetnike u Izraelu.


U Srbiji se trenutno radi nekoliko infrastrukturnih projekata u koje su uključene izraelske kompanije i to u Pančevu, Kragujevcu , Beogradu i Novom Sadu, kazao je ambasador.


Direktor kompanije za nekretnine Erste grup imo-rent Klaus Gragaber je kazao da su austrijske kompanije u poslednje tri godine, od kako je počela kriza, u Srbiju uložile 600 miliona evra i ocenio da i pored teškoća izazvanih svetkom krizom srpsko tržište ima veliki potencijal u oblasti nekretnina.

 

(Izvor: B92)

Top