Nove zgrade će ugroziti Kalemegdan

  • 07.10.2011.

U podnožju Kalemegdana mogao bi da nikne novi stambeno poslovni kompleks površine 100 000 kvadrata. Arhitekte traže da se zaštiti beogradska tvrđava.


Nekoliko arhitekata diglo je glas protiv novog Detaljnog urbanističkog plana kojim bi se, kako tvrde, ugrozio Kalemegdan.


"Ako ovaj plan prođe, Beograd će izgubiti najlepsi deo svoga grada, to je beogradska tvrđava. Dobićemo nove bedeme koji će biti svega 20 metara od bedema postojećih i koji će potpuno zatvoriti vizuru i ulaze u kompleks beogradske tvrđave", kaže Aleksandar Banović, arhitekta.


Problem je nastao u zemljištu na kome se nalazi zgrada fabrike Beko, koju je kupio grčki investitor Lambda. Na tom mestu bi, prema njihovom projektu, trebalo da se izgradi hotel i stambeni kompleks površine 100 000 kvadratnih metara


Kompleks bi, kako navode stručnjaci, narušio vizuru i zatvorio pogled na beogradsku tvrđavu, sa severne dunavske strane


"Kad se to bude izgradilo, ništa sa Dunava se neće videti Kalemegdan, kao što od zoo vrta sada niko ne može da vidi. Mogu oni da naprave savršenu arhitekturu, ali tu joj nije mesto", kaže Dragomir Manojlović, arhitekta.


Fabrika Beko prodata je za 56 miliona evra grčkoj firmi Lambda, čiji strateški partner u Srbiji je Rudnap Vojina Lazarevića.


"Tačno je da smo sa ovom grčkom kompanijom partneri u kompaniji Singidunum bildings, ali na projektu o kojem je reč nemamo nikakvo učešće i saradnju sa kompanijom Lamda", navodi se u saopštenju Rudnapa.


Zbog ovih veza protivnici novog urbanističkog plana tvrde da je reč o ulagivanju investitorima.


Niko iz Centra za planiranje urbanog razvoja nije želeo da komentariše zamerke arhitekata dok se predstavnici gradskog i republičkog zavoda za zaštitu spomenika nisu ni pojavili na javnoj raspravi o novom urbanističkom planu.

 

(Izvor: B92)

Top