Nove subvencije za stambene kredite

  • 15.10.2012.

Vlada Srbije obezbedila dodatnih 500 miliona dinara za subvencionisanje stambenih kredita, za koje ce gradani od danas ponovo moci da podnose zahteve.


Banke ce od danas ponovo primati zahteve za subvencionisane stambene kredite. Vlada Srbije je obezbedila dodatnih 500 miliona dinara iz budžeta za njihovo subvencionisanje.


Prošle srede, Vlada je usvojila izmene i dopune Uredbe o merama podrške gradevinskoj industriji kroz dugorocno stambeno kreditiranje u 2012, cime su obezbedena dodatna sredstva.


Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita obavestila je poslovne banke da je spremna za nastavak prijema novih zahteva za subvencionisane kredite. Za korisnika kredita, uslovi za odobrenje ostali su nepromenjeni.


Uredba predvida novine u pogledu skracenja i ubrzanja same procedure odobrenja subvencionisanog kredita, tako što ce ubuduce Nacionalna korporacija sastavljati nacrt ugovora izmedu korisnika i Republike Srbije, cime ce se drasticno uštedeti na vremenu i proceduri odobravanja, kao i na samoj realizaciji kredita.


Prvi put se definišu rokovi postupanja za Nacionalnu korporaciju i za banke.


Zbog vece transparentnosti, na zvanicnoj internet prezentaciji Nacionalne korporacije svima ce biti dostupni dijagrami aktivnosti samog postupka odobrenja subvencionisanih i komercijanih kredita.


Takode, uvodi se i SMS servis za obaveštavanje korisnika o svim fazama obrade njegovog zahteva u realnom vremenu.

 

(Izvor: RTS)

Top